Путін боїться розширення НАТО, просить «юридичних гарантій»

02 Dec, 2021 | |
Putin

Президент Росії Володимир Путін заявив у середу, що він шукає гарантій того, що НАТО не розшириться поблизу кордонів його країни. Пояснюючи ситуацію що Росія створила на кордонах з Україною.

Зокрема, на церемонії в Кремлі Путін сказав, що його країна хоче «надійних і довгострокових гарантій безпеки», повідомляє Associated Press .

«У діалозі зі Сполученими Штатами та їх союзниками ми будемо наполягати на виробленні конкретних домовленостей, які б виключали будь-які подальші рухи НАТО на схід і розгортання систем озброєнь, які загрожують нам у безпосередній близькості від території Росії», – сказав Путін, зазначивши, що Москва хотіла не просто усних запевнень, а й «юридичних гарантій», повідомляє AP.

У той час як країни заходу та Україна висловлюють занепокоєння щодо нарощування російських військ уздовж кордону, російські дипломати кажуть, що вони стурбовані нарощуванням військ України у східній частині країни.

Тим часом держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що проти Москви будуть введені значні санкції, якщо Путін ініціює атаку, як це було в 2014 році перед анексією Кримського півострова.

На прес-конференції в середу після зустрічі міністрів закордонних справ НАТО в Латвії Блінкен попередив, що Росія "посилила планування потенційних військових дій в Україні, включаючи розміщення десятків тисяч додаткових бойових сил поблизу українського кордону".

"Ми не знаємо, чи прийняв президент Путін рішення про вторгнення", - додав він. «Ми знаємо, що він створює можливості для цього в короткі терміни, якщо він так вирішить».

Блінкен сказав, що США відреагують "рішуче" на атаку Москви, "включно з низкою високоефективних економічних заходів, від використання яких ми утримувалися в минулому".

"Ми готові покласти серйозні витрати при подальшій російській агресії в Україні", - додав він.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Перемир’я на Донбасі триває, але важко говорити про те, що Росія виконує Мінські угоди.

Стівен ПАЙФЕР
Стівен ПАЙФЕР, колишній Посол США в Україні, старший науковий співробітник Інституту Брукінгса

Не зважаючи на те, що перемир’я на Донбасі триває, важко говорити про те, що Росія виконує Мінські угоди. Російські військові разом із технікою продовжують перебувати на території Донбасу, непідконтрольній Україні.

Тріумф Зеленського

Tor Bukkvoll
Tor Bukkvoll
старший науковий співробітник Норвезького відділу оборонних досліджень

Звичайно, занадто рано говорити, чи буде вибір Володимира Зеленського президентом для України гарним. Якби Порошенко виграв, ми б очікували продовження частинних реформ, які ми бачили за останні п'ять років. Але Зеленський є абсолютно новим для української політичної сцени.

США потребують більш активної участі в подіях в Україні

Річард ХААС (Richard Haass)
Річард ХААС (Richard Haass), президент Ради зовнішніх зносин, США (Council on Foreign Relations)

Сполучені Штати з моменту виникнення напруги у Східних регіонах України системно працюють над тим, щоб запровадити проти Росія санкції, оскільки вона відіграє ключову роль у дестабілізації ситуації в регіоні. Поки що важко передбачити, чим може закінчитися конфлікт на Сході України.