Іран: Бушерська АЕС відновила роботу

06 Jul, 2021 | |

Єдина атомна електростанція в Ірані повернулася до експлуатації, заявив її директор у понеділок, через два тижні після її зупинки.

"Технічна несправність усунена", і виробництво електроенергії відновилося з неділі, повідомив іранському агентство "Isna" Махмуд Джафарі, заступник Іранської організації з атомної енергії (OIEA).

Бушер - це порт у Перський затоці, знаходиться ближче до столиць кількох монархій Аравійського півострова, ніж до Тегерану, саме тому електростанція, побудована в цьому районі, схильному до частих землетрусів, викликає тривогу сусідніх країн.

У ніч на 20 червня OIEA, яка експлуатує станцію, оголосила про тимчасове відключення електростанції та її відключення від національної електромережі, посилаючись на "технічний збій", не вказуючи природу проблеми.

Через два дні організація оголосила про "технічну проблему, яка спостерігається в електрогенераторі" блоку, пообіцявши вирішити її "якомога швидше".

У свою чергу, прес-секретар закордонних справ Саїд Хатібзаде (Saïd Khatibzadeh) заявив, що відключення планується "на кілька днів через технічний збій або з технічних причин", кваліфікуючи це як "щось звичне в галузі атомних електростанцій".

Столиця Тегеран і багато міст Ірану зазнали відключень електроенергії, пов'язаних, за словами чиновників, із сукупністю кількох факторів, включаючи рекордне споживання.

За повідомленням офіційного агентства IRNA, представник національної електророзподільної компанії вчора вибачився за непередбачені скорочення напередодні.

Мостафа Раджабі-Махаді попередив, що споживання електроенергії досягло 65 900 МВт, що, за його словами, "є безпрецедентним в іранській електроенергетичній галузі". В той час "виробництво гідро та теплової енергії в Ірані" "не перевищує 55 000 МВт загалом", додав він.

Бушерська АЕС з реактором потужністю 1000 МВт була добудована Росією і офіційно підключена у вересні 2013 року після багаторічної затримки.

29 березня пан Джафарі заявив, що OIEA зазнає труднощів "із наданням певних продуктів або послуг, необхідних" для нормального функціонування АЕС через американські санкції, які ізолюють Іран від міжнародної фінансової системи.

США

США пропонує Тегерану (в контексті міжнародної іранської ядерної угоди, укладеної в 2015 році) зменшити західні санкції та санкції ООН в обмін на своє зобов'язання ніколи не купувати атомну зброю та різке скорочення ядерної програми, яка перебуває під суворим контролем ООН.

Угода була торпедована у 2018 році рішенням колишнього президента США Дональда Трампа вийти з неї та відновити санкції США.

У відповідь на санкції Іран відмовився від більшості гарантій своєї суперечливої ​​ядерної діяльності, які він прийняв у угоді.

Франція Німеччина Китай

Еммануель Макрон, Ангела Меркель та Сі Цзіньпін закликали вчора, під час тристоронньої відео конференції, "скористатися вікном можливостей для досягнення угоди про іранську ядерну енергетику", заявив Макрон.

«Усі троє з цим згодні: є вікно можливостей, ми повинні скористатися ними і працювати для регіональної стабільності та миру. Зараз настав час це зробити », - заявив президент Франції в кінці конференії, яка тривала більше години між трьома лідерами.

Зі свого боку, міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас заявив, в понеділок у Мадриді що переконаний, що поточні переговори з Іраном можуть бути успішними "найближчими тижнями", не повідомляючи більше деталей.

Розташований на кордонах кількох тектонічних плит і перетнутий кількома розломами, Іран також є районом сильної сейсмічної активності. Сусідні арабські країни Перської затоки часто висловлювали свої побоювання щодо надійності Бушерська АЕС та ризики витоку радіоактивних речовин у разі сильного землетрусу.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Ми прагнемо до успіху незалежної та єдиної України

Rex Tillerson
Рекс В. Тіллерсон Державний секретар США

Хоча Захід продовжує шукати нових продуктивних відносин з пострадянською Росією, на сьогоднішній день це виявилося невчасним, оскільки після спроби попереднього керівництва відновити відносини з Росією та американсько - європейськими відносинами Росія вторглась у сусідню Грузію в 2008 році та в У

Україні треба реальна фінансова допомога

Роберт Кан (Robert Kahn)
Роберт Кан (Robert Kahn), старший фінансовий аналітик, Рада зовнішніх зносин, США

На фоні драматичних переговорів щодо врегулювання ситуації на Донбасі, результати переговорів між Україною та Міжнародним валютним фондом відійшли на другий план. Однак важливим стало досягнення домовленості про виділення України кредиту МВФ на суму 17,5 млрд. дол. США.  

Геополітичні аспекти Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

Єжи БУЗЕК (Jerzy Karol Buzek)
Єжи БУЗЕК (Jerzy Karol Buzek), депутат Європарламенту від Польщі, політична група «Європейська народна партія»

Ми добре розуміємо і усвідомлюємо всі геополітичні моменти, які беруть свій початок у минулому, в нашій історії. І ми повністю готові тісно співпрацювати з Україною на основі Угоди про асоціацію, включно із угодою про створення зони вільної торгівлі.