Греція: заарештовано заступника лідера неонацистської групи "Золотий світанок"

02 Jul, 2021 | |

Поліція Греції в четвер заарештувала заступника лідера неонацистської групи "Золотий світанок" (Golden Dawn), який ухилявся від правосуддя. В жовтні 2020року його засудили до 13 років ув'язнення.

Христос Паппас (Christos Pappas) був у розшуку, після вироку суду по понад 50 учасникам "Золотого світанку" за звинуваченнями, включаючи керування злочинною організацією, вбивства, напади та незаконне володіння зброєю.

Засуджений до в'язниці за головну роль у керуванні організацією, 59-річний Паппас був заарештований у будинку в афінському районі Зографу.

У заяві поліції йдеться про те, що Паппаса в п'ятницю доставлять до прокурора.

Також заарештовано 52-річну жінку, яка нібито ховала його у своєму будинку, йдеться у повідомленні поліції.

Колишній власник магазину меблів, чий батько генерал-лейтенант був частиною армійського перевороту 1967 року, який встановив семирічну диктатуру в Греції, Паппас вважався провідним ідеологом «Золотого світанку».

Він є відомим шанувальником італійського диктатора Беніто Муссоліні та колекціонером фашистських пам'яток.

Паппас був останнім членом «Золотого вітанку», який ухилився від правосуддя, після того, як один з лідерів Іоанніс Лагос (Ioannis Lagos), член Європарламенту, був екстрадований з Бельгії в травні.

Паппас також уникнув арешту в 2013 році, коли верхівку «Золотого світанку» було арештовано після вбивства антифашистського репера Павлоса Фіссаса - злочину, який призвів до заборони організації.

На той час поліція, яка обшукувала будинок Паппаса, виявила прапори зі свастикою, два шоломи німецької армії та пляшки з зображеннями Беніто Муссоліні.

Судовий процес «Золотого світанку», розпочався у 2015 році, і він був один із найзначніших в політичній історії Греції.

Прокурори розповіли, як "Золотий світанок" організовував ополченців, які бродили по вулицях, часто озброєні ломами та ножами та здійснювали напади на емігрантів

Інші злочини, пов’язані з цією групою, включають вбивство пакистанського мігранта та побиття чотирьох єгипетських рибалок у 2012 році та групи  учасників комуністичних профспілок у 2013 році.

Засновник організації та довгостроковий керівник Нікос Міхалоліакос також був засуджений до понад 13 років ув'язнення разом з кількома іншими старшими членами партії.

В той же час партія "Золотий світанок" отримала 18 місць у парламенті в 2012 році.

На піку своєї слави у 2013 році партія, згідно опитувань, мала 10 відсотків підтримки, що робило її третьою за популярністю партією в Греції.

Їх вплив почав зменшуватися, коли злочинна діяльність групи виявилася в процесі свідчень.

Партія не змогла завоювати жодного місця на останніх парламентських виборах у 2019 році.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Іран на милість Путіна, безпрецедентний, але крихкий союз

Alireza Nader
Аліреза Надер (Alireza Nader), старший аналітик корпорації RAND

Росія і Іран налагодили безпрецедентний, але крихкий союз на Близькому Сході. Російсько-Іранське співробітництво є ключовим для забезпечення виживання режиму президента Башара Асада в Сирії і знищенням повстанців зі східної частини Алеппо. Російські бомбардувальники використовували іранські війсь

Ми не маємо європейської армії…

Жозеф Доль ( Joseph Daul)
Жозеф Доль ( Joseph Daul), Голова Європейської народної партії в Європарламенті

Голова найбільшої політичної групи Європарламенту «Європейська народна партія» Джозеф Доль висловив своє розчарування тим, що на разі ніхто не має впевненості з приводу подальшого розвитку ситуації в Україні.

Україна повинна швидше здійснювати реформи

Ольга ОЛІКЕР
Ольга ОЛІКЕР (Olga Oliker), старший аналітик Центру стратегічних та міжнародних досліджень (Center for Strategic and International Studies)
Профессор

Віце-президент США Джо Байден під час свого останнього візиту в Україну оголосив про наміри США виділити Україні додатково 120 млн. дол. допомоги на проведення економічних реформ та боротьбу із корупцією.