США з імпортера стали експортером газу

19 Nov, 2013 | Френк Веррастро, Центр стратегічних та міжнародних досліджень, Вашингтон |
Френк Веррастро

Френк Веррастро, Центр стратегічних та міжнародних досліджень, Вашингтон

Менше ніж за двадцять років Сполучені Штати Америки з одного із найбільших у світі імпортерів природного газу стали одними із найбільших у світі його експортерів. Це стало можливим завдяки активному розвитку видобутку сланцевого газу, який дозволив США повністю позбутися зовнішньої залежності від цього виду палива та по-новому запустити процеси виробництва в США (у першу чергу металургії та хімічної промисловості), що стало можливим завдяки невеликій ціні на газ.

Але це ще не все. Видобуток сирої нафти в США за останні кілька років досяг рівня 2 мільйонів барелів на день. Це дозволило суттєво зменшити обсяги імпорту сирої нафти США, знизивши їх з 60% (у 2006 році) до 40% (у 2013 році).

Якщо подивитися на цифри збільшення видобутку Сполученими Штатами власних енергоносіїв, а також на суттєве зменшення обсягів споживання підприємствами США природного газу та власниками автомобілів - нафти, то стане зрозумілим, що на світовому енергетичному ринку звільнилося близько 4,5 мільйонів барелів нафти в день, які можуть купувати інші країни світу.

До речі, близько 4,5 млн. барелів нафти споживає уся Японія. До речі, саме подібні тенденції на ринку США дозволили світу більш ефективно боротися з тоталітарними режимами на Близькому Сході, оскільки країни Заходу змогли без особливих проблем на негативних наслідків для світу ввести, наприклад, санкції проти того ж Ірану.

Ось така виходить цікава енергетична арифметика. І саме вона вказує на те, що системна та планомірна робота в енергетичній сфері завжди приноситиме результати.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Газпром не проводить в Європі антисланцеві кампанії

Карл ШЛІТЕР
Карл ШЛІТЕР, депутат Європейського парламенту від Швеції

Карл ШЛІТЕР (Carl Schlyter), депутат Європейського Парламенту від Швеції, Група «Зелені» \ Європейський вільний альянс», автор Резолюції Європейського Парламенту щодо екологічних наслідків видобутку сланцевого газу.  

Місія Кокса-Квасьнєвського повинна діяти до саміту «Східного партнерства»

Крістіан ВІГЕНІН
Крістіан ВІГЕНІН, (Крістіан Іванов Вігенін), Депутат Європарламенту (група «Прогресивний альянс соціалістів і демократів), голова Парламентського асамблеї «Східного партнерства»

Крістіан ВІГЕНІН, депутат Європарламенту (група «Прогресивний альянс соціалістів і демократів), голова Парламентського асамблеї «Східного партнерства» про діяльність місії Кокс-Квасьнєвський:

Джихадизм у Казахстані як частина глобальної терористичної мережі

Gordon M. Hahn
Gordon M. Hahn, Старший науковий дослідник з питань Росії та Євразії Центру міжнародних та стратегічних досліджень, м Вашингтон

Gordon M. Hahn, Старший науковий дослідник з питань Росії та Євразії Центру міжнародних та стратегічних досліджень, м Вашингтон Гордон Ган представив аналітичну доповідь на тему: ДЖИХАДИЗМ В КАЗАХСТАНЕ, КАК ЧАСТЬ ГЛОБАЛЬНОЙ ТЕРРОРИСТИЧЕСКОЙ СЕТИ