Грузія, США: триває пошук шляхів опору російській агресії

04 Jan, 2017 | |

1-2 січня 2017 року Грузію відвідали Голова Комітету з питань Збройних Сил Сенату США Джон Маккейн, сенатори Ліндсі Грем та Еміі Клобушара. Відбулися їхні зустрічі з керівництвом Грузії. Під час зустрічі з Президентом Г.Маргвелашвілі було обговорено питання стратегічного партнерства Грузії та США, зокрема і у контексті запровадження ЗВТ, ситуацію на лініях окупації та в регіоні, а також перспективи інтеграції країни в НАТО. Було заявлено про те, що  Грузія готова до активної та плідної співпраці з новою Адміністрацією США. Також наголошувалося, що після 8 років окупації Грузія продовжує стояти перед російською військовою агресією та можливостю подальшої окупації країни.

Американські сенатори заявили про те, що США і надалі підтримуватимуть територіальну цілісність, європейську та євроатлантичну інтеграцію, демократичні перетворення в Грузії. Маккейн заявив буквально наступне:

«Світ став набагато небезпечнішим через В.Путіна, який у 2008 році нелегально та аморально вторгся в Грузію, після цього – в Крим. Він здійснює тиск на хоробрі країни Балтії. Глибоко переконаний, що демократія переможе. Ми є гарантами миру та свободи американського та грузинського народів. Грузія буде вільною, єдиною та незалежною. 2017 рік стане роком більшої військової підтримки, більшої торгівлі, більшої економічної інтеграції, більшого тиску на Росію за її агресію не лише в Грузії, але й в усьому світі, роком посилення санкцій, у тому числі через здійснені Кремлем кібератаки на наші країни. Настав час показати Путіну, що з нас досить».

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Ми повинні продовжити надавати підтримку

Боб Коркер (Bob Corker)
Сенатор США Боб Коркер (Bob Corker) республіканець-Теннесі

Після телефонної розмови з послом США в Україні Джеффрі Пайєттом, сенатор США Боб Коркер (республіканець-Теннесі), голова сенатського комітету із закордонних справ, наголосив на подальшій

ЄС готовий до будь-яких сценаріїв

Borell
Жозеп Боррель
Високий Представник ЄС із зовнішньої і безпекової політики

ЄС продовжить нарощувати позиції щодо спроб Росії підірвати структуру безпеки в Європі та відновити сфери впливу, які повністю застаріли. Щодо критики на адресу Берліну стосовно можливості запровадження санкцій проти Росії Ж.Боррель повідомив, що усі члени ЄС є надійними партнерами.

Чи відходить Україна «на другий план»?

Джеймс Девіс
Джеймс Девіс Професор-міжнародник із Університету Санкт-Галлена

На нещодавній Мюнхенській конференції з безпеки "українське питання" опинилося в "другому ешелоні" проблем - головними темами все ж стали нова політика США за президента Трампа та міжнародний тероризм.