Якщо Зеленський підведе, Україна опиниться в депресії

08 May, 2019 | Ганс ван Баален, Президент європейських лібералів |
Ганс ван Баален

Україна житиме у непростий період, коли новий президент і старий уряд мають у той чи той спосіб співпрацювати з парламентом, який буде переобрано у жовтні. Для цього потрібна гнучкість заради інтересів України, це може бути нелегко. Ми також говорили, що виборці, які підтримали Володимира Зеленського 73 відсотками голосів, мають високі очікування щодо нового президента. Проте президент має обмежені повноваження, тому йому буде важко робити всі ті речі, які він хоче зробити.

Наразі неможливо сказати, яким буде склад Верховної Ради після жовтневих виборів, чи буде новий парламент налаштований на співпрацю з президентом, чи піде на вибори партія Володимира Зеленського. Проте я налаштований оптимістично і вважаю, що новообраний президент Зеленський зможе зробити багато позитивних речей. Після парламентських виборів він говоритиме з урядом про те, як ефективно боротися з корупцією, як розвивати економіку, які відносини формувати з Росією та Заходом. Цей рік буде визначальним, і Зеленський не може підвести. Якщо це трапиться, тоді, на мою думку, Україна опиниться в депресії.

Путін не запропонував новому українському президентові заходів довіри. Натомість він оголосив, що Росія надаватиме громадянам України російські паспорти, що важко назвати кроком на зближення. Щодо ЄС і НАТО, то ми говоримо про тісну співпрацю, бо про членство України в цих організаціях у найближчому майбутньому йтися не може. Але якщо Україна стане сильнішою, об'єднанішою, демократичнішою, тоді вона буде ще кращим партнером Заходу. Гадаю, що зовнішньополітична програма буде проголошена після інавгурації нового президента. Але така концепція - справа не кількох днів, тому для вироблення чітких зовнішньополітичних кроків нового президента варто дочекатися виборів до Верховної Ради та нового уряду.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Перемир’я на Донбасі триває, але важко говорити про те, що Росія виконує Мінські угоди.

Стівен ПАЙФЕР
Стівен ПАЙФЕР, колишній Посол США в Україні, старший науковий співробітник Інституту Брукінгса

Не зважаючи на те, що перемир’я на Донбасі триває, важко говорити про те, що Росія виконує Мінські угоди. Російські військові разом із технікою продовжують перебувати на території Донбасу, непідконтрольній Україні.

Чи викликає у вас тривогу агресивність Росії в Європі?

Майкл Хайден  (Michael Hayden)
Майкл Хайден (Michael Hayden), колишній голова ЦРУ і АНБ, США

"Путін поводиться самовпевнено, але у нього немає хороших карт в цій грі.

Розмови про надання Україні зброї не повинні припинятися

Стівен Сестанович (Stephen Sestanovich)
Стівен Сестанович (Stephen Sestanovich), старший аналітик Ради зовнішніх зносин, США

В якому б форматі не проводилися дебати про те, чи треба Сполученим Штатам Америки надавати летальну зброю Україні для зупинення російської військової агресії на Сході країни, сам факт таких розмов вже позитивно впливає на дипломатичні шляхи вирішення конфлікту.