Іран: продовжуються слухання у справі збиття літака МАУ

23 Nov, 2021 | |

Іранські державні ЗМІ у понеділок опублікували фотографії судового процесу, який розглядає збиття українського пасажирського літака у 2020 році воєнізованою Революційною гвардією країни, повідомляє АP.

Інформаційне агентство Mizan, показало фотографії внутрішньої частини зали військового суду, де щонайменше один чоловік і жінка тримають фотографії, які ідентифіковані як жертви збиття рейсу авіакомпанії Міжнародні авіалінії України № PS752. У результаті ракетних ударів загинули всі 176 людей на борту літака 3 січня 2020 року.

Але в мережі люди гнівно відреагували на зображення судді, що сидить перед великою табличкою, на якій написано: «Суд розглядає інцидент рейсу PS752 Україна». Вони закликали суд чітко заявити, що літак був збитий гвардією.

Державне інформаційне агентство IRNA повідомило, що в процесі, який розпочався в неділю, судитимуть 10 підозрюваних. Іранські ЗМІ не ідентифікували обвинувачених, а на деяких фотографіях, опублікованих Mizan, обличчя людей були розмитими.

Асоціація сімей загиблих також розкритикувала слухання, заявивши в дописі у Facebook, що вони «не визнають суд». Вони також стверджували, що жоден з підсудних не був присутній на недільному засіданні.

Після трьох днів заперечення в січні 2020 року через зростаючу кількість доказів Іран нарешті визнав, що гвардія помилково збила український реактивний лайнер двома ракетами класу «земля-повітря». У попередніх звітах про катастрофу минулого року іранська влада звинуватила оператора протиповітряної оборони, який, за їхніми словами, прийняв Boeing 737-800 за американську крилату ракету.

Збиття сталося в той же день, коли Іран завдав удару балістичною ракетою по американських військах в Іраку у відповідь на удар американського безпілотника, в результаті якого загинув високопоставлений іранський генерал. Хоча представники гвардії публічно вибачилися за інцидент, не бажання Ірану розповісти детальніше про те, що сталося під час інциденту, викликає багато запитань.

Tags: Іран
ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Забезпечити припинення будівництва Північного потоку 2

Тед Круз
Тед Круз
сенатор США від штату Техас

"Північний потік 2 становить серйозну загрозу національній безпеці США та нашим європейським союзникам", - сказав сенатор Тед Круз. "Закон про захист енергетичної безпеки Європи буде протидіяти експансіонізму Росії, орієнтуючи

Відставка генерала Флінна та відношення до Росії

Johan McCain
Голова комітету Сенату США з питань збройних сил сенатор Джон Маккейн

Відставка генерала Флінна також викликає додаткові питання з приводу намірів адміністрації Трампа по відношенню до Росії Володимира Путіна, в тому числі, заяви президента що пропонують моральну еквівалентність між Сполученими Штатами і Росією, незважаючи на вторгнення в Україну, анексію Криму, за

США потребують більш активної участі в подіях в Україні

Річард ХААС (Richard Haass)
Річард ХААС (Richard Haass), президент Ради зовнішніх зносин, США (Council on Foreign Relations)

Сполучені Штати з моменту виникнення напруги у Східних регіонах України системно працюють над тим, щоб запровадити проти Росія санкції, оскільки вона відіграє ключову роль у дестабілізації ситуації в регіоні. Поки що важко передбачити, чим може закінчитися конфлікт на Сході України.