Македонія входить в НАТО після зміни назви країни

06 Feb, 2019 | |

Протокол про вступ Північної Македонії в НАТО ратифікований всіма країнами альянсу на зустрічі в Брюсселі.

Таким чином, країна стане 30-м членом НАТО завдяки договору з Грецією про зміну назви з Македонії на «Північну Македонію».

Генсек альянсу Йенс Столтенберг заявив, що на час бюрократичних процедур Македонія братиме участь в засіданнях як запрошена країна.

Як очікується, процедура ратифікації буде повністю завершена вже в цьому році - до саміту альянсу в грудні, який пройде в Лондоні і ознаменує 70-річчя НАТО.

Найближчим часом глава МЗС Македонії Нікола Дімітров висловив намір відвідати столиці країн НАТО і подякував Греції за сприяння в досягненні «історичної мрії».

Нагадаємо, 17 червня минулого року Греція і Македонія підписали угоду, згідно з яким Македонія отримала нову назву - Республіка Північна Македонія. Це зняло багаторічну суперечку двох країн і відкрило Македонії дорогу в НАТО.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Газпром не проводить в Європі антисланцеві кампанії

Карл ШЛІТЕР
Карл ШЛІТЕР, депутат Європейського парламенту від Швеції

Карл ШЛІТЕР (Carl Schlyter), депутат Європейського Парламенту від Швеції, Група «Зелені» \ Європейський вільний альянс», автор Резолюції Європейського Парламенту щодо екологічних наслідків видобутку сланцевого газу.  

Чи відходить Україна «на другий план»?

Джеймс Девіс
Джеймс Девіс Професор-міжнародник із Університету Санкт-Галлена

На нещодавній Мюнхенській конференції з безпеки "українське питання" опинилося в "другому ешелоні" проблем - головними темами все ж стали нова політика США за президента Трампа та міжнародний тероризм.

Міжнародні організації втратять свій вплив на глобальну політику

ШАЛЛЕНБЕРГ
Александр Шалленберг
Федеральний міністр з європейських та міжнародних справ Австрії

В інтерв’ю австрійським ЗМІ Міністр закордонних справ Александр ШАЛЛЕНБЕРГ окреслив наступні думки: