Міжнародні організації втратять свій вплив на глобальну політику

08 Jun, 2020 | Александр Шалленберг | Федеральний міністр з європейських та міжнародних справ Австрії
ШАЛЛЕНБЕРГ

В інтерв’ю австрійським ЗМІ Міністр закордонних справ Александр ШАЛЛЕНБЕРГ окреслив наступні думки:

Одним з головних інтересів Австрії А.Шалленберг визначив добре функціонуючий Європейський Союз, заперечивши, що в основі традиційного австрійського єкроскепсису є антиєвропейська політика. Зовнішня політика Австрії орієнтована на прагматизм, підсилений такими факторами як цінності та правові засади. В Австрії визнають і приймають реалії та різноманіття сучасного світу, за якими більшість країн світу мають кардинально інший суспільно-політичний устрій. Тому, головним завданням австрійська сторона визначає пошук того влучного «модус вівенді», який забезпечив би гармонійне співіснування.

Питання відносин Австрії із Державою Ізраїль та ситуації на Близькому Сході знайшло відображення в коаліційній програмі австрійського уряду, та обумовлюється фактором історичної відповідальності перед Ізраїлем. Втім, бути другом Ізраїлю не має означати бути ворогом палестинцям та арабському світу у цілому. Одностороннє розширення території суперечить міжнародному праву та численним резолюціям РБ ООН з 1967 року. Австрія вважає, що зазначене питання лежить у площині загальної безпеки країни, для якої міжнародне право є гарантією суверенітету, а тому й «червоною лінією».

Особливість відносин між Європою загалом та Китаєм полягає у тому, що у силу своєї економічної потужності та інвестиційної привабливості Китай користується значними перевагами, що дозволяє йому вибірково пріоритезувати розподіл економічних бонусів серед окремих країн-членів ЄС за власним баченням. На думку А.Шалленберга, Європі бракує чесної та відвертої дискусії з тематики – від Лівії та Сирії й до Китаю. Єдиною запорукою успіху відносин з Китаєм є єдина позиція ЄС.

Майбутнє ЄС після пандемії коронавірусу: Зовнішня політика після коронакризи вже не буде подібною до її традиційного сприйняття. Наразі спостерігається чіткий відхід у тінь таких донедавна вагомих інституцій як ОБСЄ, ООН та Рада Європи.

Відносини із США: Австрія вибудувала дієву модель відносин із США, незважаючи на те, що офіційний Відень не вітає американський вихід із таких багатосторонніх інструментів як Паризька кліматична угода, ВООЗ та договори у сфері нерозповсюдження ядерної зброї.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Чи відходить Україна «на другий план»?

Джеймс Девіс
Джеймс Девіс Професор-міжнародник із Університету Санкт-Галлена

На нещодавній Мюнхенській конференції з безпеки "українське питання" опинилося в "другому ешелоні" проблем - головними темами все ж стали нова політика США за президента Трампа та міжнародний тероризм.

НАТО не бачить ознак відступу Росії від українського кордону

Єнс Столтенберг
Єнс Столтенберг
Генсек НАТО

НАТО не бачить ознак відступу Росії від українського кордону, і тому активно вивчає плани збільшення власних сил у Східній Європі у відповідь на «нову норму» російської агресії, погроз і примусу.

Експерт про ініціативу розпуску Конституційного суду

Франческо Палермо
Франческо Палермо
Професор порівняльного конституційного права університету Верони

Розвиток подій в Україні викликає стурбованість, бо погіршується. Варто зауважити, що сьогодні у багатьох країнах спостерігається помітна тенденція до загострення конфлікту між політичною та судовою гілками влади, за якого перша бере контроль над другою.