Молдова: депутати вимагають виведення російських військ з Придністров'я

21 Jul, 2017 | |

Парламент Молдови вимагає виведення російських військ і озброєнь з території. Така заява була прийнята 61 голосами, за пропозицією Демократичної партії. Документ був затверджений з нагоди 25 - ї річниці з дня підписання угоди про мирне врегулювання придністровського конфлікту.

У декларації депутати стверджують, що перебування іноземних військ і військової техніки на території країни є неконституційним та загрожує державній безпеці. Крім того, вони вважають , що миротворча місія в Придністров'ї повинна бути перетворена в цивільну.

Деякі члени вважали, що молдовська влада повинні нагадати зобов'язання Росії.

"У 94му, 21 жовтня, Молдова підписала з Росією спеціальний договір, про правовий статус і терміни виведення військових формувань Російської Федерації, які тимчасово перебувають на території Молдови. Ця угода не була ратифікована Росією до сих пір, але у ній було багато важливих положень, і те, що Росія виведе свої війська протягом трьох років. Сьогодні це варто відзначити" заявив  Євген Карповий з Європейської народної партії.

«Ми будемо підтримувати цей проект резолюції та голосуватимемо за, бо забагато армії в Молдові», сказав Тудор Деліу, лідер ЛДП.

Ліберали підтримали  заяву.

«Ліберальна партія неодноразово просила Росію виконати свої зобов'язання і вивести з Молдови озброєння,» сказав лідер фракції Міхай Гімпу.

В ході обговорення деякі члени були незадоволені відвідуванням Молдови віце-прем'єром Росії Дмитром Рогозіним .

У свою чергу соціалісти покинули зал засідань до процедури голосування. Вони назвали це провокаційною заявою.

У свою чергу, президент Ігор Додон написав у соціальній мережі, що засуджує цей підхід. Глава держави вважає, що метою цієї акції є погіршення відносин з Російською Федерацією.

Віце-прем'єр Росії Дмитро Рогозін написав у соціальній мережі,

"Кстати, парламент Грузии также, прежде чем их военные напали на гражданское население Южной Осетии и наших миротворцев, требовал их вывода. Чем всё это закончилось, мы все помним

Нещодавно президент Демократичної партії Молдови Влад Плахотнюк попросив в Нью-Йорку про виведення російських військ зі сходу Молдови. 

Раніше МЗС Молдови заборонив російській делегації на чолі з віце - прем'єром Дмитром Рогозіним відівдати Молдову з військовими літаками для святкування 25 років миротворчої операції в Придністров'ї. У свою чергу, Рогозін оголосив в соціальних мережах , що в будь-якому випадку приїде в Молдову на запрошення президента Ігоря Додона та зустрінеться з лідером Тирасполя.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

2013 рік – найбільш складний для Ірану

Аліреза Надер (Alireza Nader)
Аліреза Надер (Alireza Nader), старший аналітик корпорації RAND

Аліреза Надер (Alireza Nader), старший аналітик корпорації RAND

Імпічмент чи енергетична незалежність України

Richard Morningstar
Річард Л. Морнінгстар
Глобальний енергетичнний центр Атлантичної ради

Незважаючи на корупційні проблеми, які історично хвилювали цю націю, потрібно пам’ятати, що незалежно від результатів цього розслідування Україна не створила проблеми.

Якщо Зеленський підведе, Україна опиниться в депресії

Ганс ван Баален
Ганс ван Баален, Президент європейських лібералів

Україна житиме у непростий період, коли новий президент і старий уряд мають у той чи той спосіб співпрацювати з парламентом, який буде переобрано у жовтні. Для цього потрібна гнучкість заради інтересів України, це може бути нелегко.