Молдова: у виборчому періоді

05 Nov, 2020 | |

Перемога проєвропейського опозиційного політика Майї Санду в першому турі президентських виборів у Молдові роздратувала проросійські ЗМІ, які підтримували чинного президента Ігоря Додона.

Вони закинули їй "агресивні дії" у день голосування.

Проєвропейські ЗМІ тим часом відзначили, що вирішальну роль на виборах відіграла молдовська діаспора в Європі.

Вони також закликали пані Санду перед другим туром 15 листопада звернутися за підтримкою до молоді та виборців інших кандидатів, бо Додон не здасться легко.

За даними Центральної виборчої комісії Молдови, Санду підтримали 36,16% виборців. За Ігоря Додона у першому турі проголосували 32,61% виборців.

 

За що критикують Санду

Перший тур був "досить гарячим", оскільки противники Додона, зокрема "ветерани конфлікту в Придністров'ї та соратник Санду, депутат Гросу, зробили усе, щоб виборці Придністров'я не змогли проголосувати".

Близький союзник Додона, мер Кишинева Іон Чебан заявив, що голосування показало глибокий розкол у молдавському суспільстві і звинуватив у цьому політичних опонентів чинного президента.

"Вибори показали, що ми розділені. Ми самі та агресивні дії деяких кандидатів і політиків порушуємо єдність", - написав він у Facebook. І закликав виборців підтримати "шлях змін", запропонований Додоном.

Понад 46 000 молдаван віддали свої голоси в Італії, близько 17 000 - у Британії, 13 000 - у Румунії і лише 5 603 - у Росії.

 

Що вирішить другий тур?

Науковець Ніколае Негру припустив, що Додона можуть переобрати лише "за допомогою фальсифікацій", відправивши "невикористаний резерв на виборчі дільниці у Росії та в Придністров'ї".

Проросійський щотижневик "Молдавські відомості" нагадав, що теледебати є обов'язковими перед другим туром. На думку видання, поєдинок Санду-Додон може визначити результат голосування 15 листопада.

Воно також цитує різних експертів, які заявляють, що у разі свого обрання Санду спробує розпустити парламент і призначити дострокові вибори, щоб отримати більшість.

Якщо ж Додон виграє вибори, він може відмовитись від ідеї розпуску парламенту та почати переговори про коаліцію з парламентською фракцією популістської партії "Шор", щоб зберегти контроль над урядом.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Розмови про надання Україні зброї не повинні припинятися

Стівен Сестанович (Stephen Sestanovich)
Стівен Сестанович (Stephen Sestanovich), старший аналітик Ради зовнішніх зносин, США

В якому б форматі не проводилися дебати про те, чи треба Сполученим Штатам Америки надавати летальну зброю Україні для зупинення російської військової агресії на Сході країни, сам факт таких розмов вже позитивно впливає на дипломатичні шляхи вирішення конфлікту.

Blake Clayton Старший радник з питань енергетики Ради зовнішніх зносин, м. Нью-Йорк

Blake Clayton
Blake Clayton Старший радник з питань енергетики Ради зовнішніх зносин, м. Нью-Йорк

Продовження погіршення ситуації в Лівії, Єгипті та інших країнах Північної Африки та Близького Сходу суттєво впливають на формування світових цін на енергоносії, у першу чергу - нафти. Я вважаю, що сьогодні США недостатньо працюють над збільшенням стратегічних обсягів нафти.

Україні треба реальна фінансова допомога

Роберт Кан (Robert Kahn)
Роберт Кан (Robert Kahn), старший фінансовий аналітик, Рада зовнішніх зносин, США

На фоні драматичних переговорів щодо врегулювання ситуації на Донбасі, результати переговорів між Україною та Міжнародним валютним фондом відійшли на другий план. Однак важливим стало досягнення домовленості про виділення України кредиту МВФ на суму 17,5 млрд. дол. США.