Швеція має більше витрачати на оборону та збільшувати кількість призовників

27 Apr, 2024 | |
Sweeden NATO

Законодавці рекомендують, що Швеція повинна збільшити витрати на оборону та кількість призовників. 

Шведський парламентський комітет у п'ятницю, 26 квітня, рекомендував збільшити річний військовий бюджет країни майже на 54 мільярди крон (5 мільярдів доларів) до 2030 року для посилення протиповітряної оборони та збільшення кількості призовників.

Скандинавська країна приєдналася до альянсу НАТО в березні, відійшовши від багаторічної політики нейтралітету після повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році.

Доповідь Комітету з оборони, до складу якого входять представники восьми політичних партій, представлених у шведському парламенті, зазначає, що членство в НАТО та серйозна безпекова ситуація потребують вищих амбіцій.

"Не можна виключати збройного нападу на Швецію або наших союзників", - йдеться у звіті комісії під назвою "Сильний обороноздатний, Швеція як союзник".

Згідно з майже триста сторінковим звітом, Швеція повинна розширити свою протиповітряну оборону для протидії загрозам від безпілотних літальних апаратів, закупити більше різноманітних ракет, а також збільшити чисельність військово-морського флоту. Комітет запропонував також поступово збільшувати кількість призовників до 12 000 до 2032 року, в той час як зараз у Швеції є близько 8 000 призовників.

Ця рекомендація відповідає крокам, які вже зробили два скандинавські сусіди, давні члени НАТО. Норвегія раніше цього місяця оголосила про поступове збільшення чисельності призовників з 9 000 до 13 500 до 2036 року. Данія, у свою чергу, минулого місяця повідомила про намір збільшити кількість молодих людей, які служать у війську, розширивши призов на жінок та подовживши термін служби з чотирьох до одинадцяти місяців.
Шведське новинне агентство TT цитує міністра оборони Пола Йонсона, який зазначив, що пропозиція комітету з оборони є "необхідною в контексті серйозної ситуації у світовій політиці безпеки".

Поточний військовий бюджет Швеції на 2024 рік складає приблизно 119 мільярдів крон (11 мільярдів доларів).

Трипартійна коаліція правоцентристів на чолі з прем'єр-міністром Ульфом Крістерссоном, швидше за все, слідуватиме більшості рекомендацій комісії, викладених у звіті, представленому Комітетом.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Чи викликає у вас тривогу агресивність Росії в Європі?

Майкл Хайден  (Michael Hayden)
Майкл Хайден (Michael Hayden), колишній голова ЦРУ і АНБ, США

"Путін поводиться самовпевнено, але у нього немає хороших карт в цій грі.

Наступною жертвою збройної агресії можуть стати країни Балтії

Max Boot
Max Boot, старший аналітик з питань міжнародної безпеки, Рада з міжнародних відносин, США

 Після того, як Росія в 2014 році розпочала військову агресію проти України, виникло стійке відчуття того, що за Україною наступною жертвою збройної агресії можуть стати країни Балтії.

США з імпортера стали експортером газу

Френк Веррастро
Френк Веррастро, Центр стратегічних та міжнародних досліджень, Вашингтон

Френк Веррастро, Центр стратегічних та міжнародних досліджень, Вашингтон