Туреччина: інфляція досягла рекордного рівня

03 Jan, 2022 | |

Річний рівень інфляції в Туреччині досяг найвищого рівня з 2002 року в грудні, при цьому країна продовжує боротися з валютною кризою. 

Дані, оприлюднені Управлінням національної статистики Туреччини, показали, що минулого місяця інфляція зросла до 36,1% з 21,3% у листопаді. 

Високий рівень інфляції означає, що ціни на товари також зросли, а найбідніші в турецькому суспільстві не можуть дозволити собі основні речі. 

Цей показник є найвищим з 2002 року, коли інфляція досягла 33,45 відсотка до того, як до влади прийшла партія президента Реджепа Тайіпа Ердогана. 

Одночасно Туреччина стикається з валютною кризою, коли за останній рік турецька ліра втратила 44 відсотки своєї вартості до долара. 

Заробітки в Туреччині також впали в останні місяці через падіння курсу ліри. 

Минулого тижня після запровадження державної схеми захисту місцевих депозитів від втрат знецінення порівняно з твердими валютами курс валюти піднявся з рекордного мінімуму в 18,4 проти долара.

Останні дані показали, що курс ліри по відношенню до долара ослаб до 13,92.

Криза ліри була спровокована агресивним зниженням процентних ставок центральним банком. З серпня банк  знизив облікову ставку  на 500 базисних пунктів, з 19 до 14 відсотків. Тим часом експорт зріс на  33 відсотки в листопаді,  досягнувши 21,5 млрд доларів, тоді як поточний рахунок  зафіксував профіцит у 3,16 млрд доларів  за жовтень. 

Безробіття також зменшилося приблизно на  два відсоткові пункти , з 13,1 відсотка до 11,2 відсотка в жовтні в річному обчисленні.  У третьому кварталі 2021 року ВВП  виріс на сім відсотків . 

Однак економічна політика уряду продовжує залишатися дуже непопулярною серед інвесторів, оскільки інфляція зростає, і очікується, що цього року вона може досягти 26 відсотків щорічно. Goldman Sachs очікує, що інфляція досягне 40 відсотків до середини 2022 року.

Експерти також попереджають, що знецінення ліри лягає величезним тягарем на пересічного громадянина Туреччини, який зараз намагається звести кінці з кінцями на тлі стрімкого зростання цін.

Лише за останній місяць ціни на хліб зросли на 25%, що утворило довгі черги людей біля субсидованих пекарень, що належать місцевим муніципалітетам.

Ціни на борошно за рік підскочили на 300 відсотків, тоді як інші основні продукти, такі як молоко та сир, зросли на 47 відсотків через зростання витрат. 

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

ЄС готовий до будь-яких сценаріїв

Borell
Жозеп Боррель
Високий Представник ЄС із зовнішньої і безпекової політики

ЄС продовжить нарощувати позиції щодо спроб Росії підірвати структуру безпеки в Європі та відновити сфери впливу, які повністю застаріли. Щодо критики на адресу Берліну стосовно можливості запровадження санкцій проти Росії Ж.Боррель повідомив, що усі члени ЄС є надійними партнерами.

Ми не маємо європейської армії…

Жозеф Доль ( Joseph Daul)
Жозеф Доль ( Joseph Daul), Голова Європейської народної партії в Європарламенті

Голова найбільшої політичної групи Європарламенту «Європейська народна партія» Джозеф Доль висловив своє розчарування тим, що на разі ніхто не має впевненості з приводу подальшого розвитку ситуації в Україні.

Росія продемонструвала, що вона не прагне до миру

Johan McCain
Голова комітету Сенату США з питань збройних сил сенатор Джон Маккейн

Амбіції Володимира Путіна щодо відновлення Російської імперії зробили ще один крок вперед сьогодні, коли російські сепаратисти в Донецькій області України проголосили незалежну державу і прийняли назву з часів царської епохи "Малоросія".