Україна, Росія: Вашингтон не бачить відведення військ

17 Feb, 2022 | |

Твердження Росії про відведення військ від кордону України є "фальшивим", сказав високопоставлений представник США. За його словами, в останні дні на кордон прибули додаткові 7 тисяч військовослужбовців.

Було заявлено, що Росія може почати використовувати "фальшивий" привід для вторгнення в Україну "в будь-який момент".

"Росія має здійснити реальні кроки назустріч деескалації", погодились американський президент Джо Байден та канцлер Німеччини Олаф Шольц під час телефонного дзвінка в середу, згідно з німецьким викладом розмови.

Росія, яка постійно заперечує плани вдертися в Україну попри те, що зібрала на кордоні понад 100 тисяч військ, називає занепокоєння Заходу загрозою вторгнення "істерією".

У середу російське міністерство оборони опублікувало відео, на якому видно, як танки нібито покидають Крим, анексований Росією у 2014 році.

Але, згідно зі словами високопоставленого чиновника Білого дому, тисячі нових військ прибули в це місце за останній час, а деякі з них і в цю ж середу.

Представник США поставив під сумнів твердження Росії про те, що "вона відводила війська від кордону з Україною"

"Ця заява прикувала до них багато уваги як тут, так і в усьому світі. Але тепер ми знаємо, що вона була фальшивою", - сказав чиновник.

У НАТО теж не бачать ознак зменшення присутності російських військ на українських кордонах.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив про обережний оптимізм у зв'язку з заявами Росії про готовність до продовження діалогу, але, за його словами, ознак деескалації на місцях поки що немає.

Столтенберг також сказав, що загроза з боку Росії стає "новою нормою". Виступаючи на саміті міністрів оборони країн-членів НАТО у Брюсселі, він заявив, що альянс міркує над тим, щоб створити нові бойові групи у Центральній та Південно-Східній Європі.

МЗС Росії заявило, що його "більше не цікавлять" заяви Столтенберга.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Путін забезпечив виживання режиму Асада

Джон Маккейн
Голова комітету Сенату США з питань збройних сил сенатор Джон Маккейн

Заява, що Росія почне виведення деяких збройних сил з Сирії сигналізує проте що Володимир Путін переконаний, що він розбомбив та знищив достатньо супротивників кривавого режиму Асада, щоб забезпечити його виживання.

Україна, криза: чому програють всі?

Семуель Чарап
Семуель Чарап старший політолог RAND Corporation

За три роки з моменту початку кризи в Україні загинуло більш ніж 10000 людей і це продовжує виснажувати ресурси всіх країн.  В результаті всі програють і в цьому конфлікті кожен великий актор грає гірше, ніж це було раніше і вирішення видається невловимим  як ніколи. Це не повинно бути так.

Україна має чим захищатися

Едвард ЧОУ (Edward Chow)
Едвард ЧОУ (Edward Chow), експерт з питань енергетики, США

Труднощі, які сьогодні переживає Україна, носять не лише відверто негативний характер. По-перше, в Україні народилося потужне громадянське суспільство, яке може і повинно стати основним двигуном у проведенні в країні довгоочікуваних реформ.