Україна, Росія: Вашингтон не бачить відведення військ

17 Feb, 2022 | |

Твердження Росії про відведення військ від кордону України є "фальшивим", сказав високопоставлений представник США. За його словами, в останні дні на кордон прибули додаткові 7 тисяч військовослужбовців.

Було заявлено, що Росія може почати використовувати "фальшивий" привід для вторгнення в Україну "в будь-який момент".

"Росія має здійснити реальні кроки назустріч деескалації", погодились американський президент Джо Байден та канцлер Німеччини Олаф Шольц під час телефонного дзвінка в середу, згідно з німецьким викладом розмови.

Росія, яка постійно заперечує плани вдертися в Україну попри те, що зібрала на кордоні понад 100 тисяч військ, називає занепокоєння Заходу загрозою вторгнення "істерією".

У середу російське міністерство оборони опублікувало відео, на якому видно, як танки нібито покидають Крим, анексований Росією у 2014 році.

Але, згідно зі словами високопоставленого чиновника Білого дому, тисячі нових військ прибули в це місце за останній час, а деякі з них і в цю ж середу.

Представник США поставив під сумнів твердження Росії про те, що "вона відводила війська від кордону з Україною"

"Ця заява прикувала до них багато уваги як тут, так і в усьому світі. Але тепер ми знаємо, що вона була фальшивою", - сказав чиновник.

У НАТО теж не бачать ознак зменшення присутності російських військ на українських кордонах.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив про обережний оптимізм у зв'язку з заявами Росії про готовність до продовження діалогу, але, за його словами, ознак деескалації на місцях поки що немає.

Столтенберг також сказав, що загроза з боку Росії стає "новою нормою". Виступаючи на саміті міністрів оборони країн-членів НАТО у Брюсселі, він заявив, що альянс міркує над тим, щоб створити нові бойові групи у Центральній та Південно-Східній Європі.

МЗС Росії заявило, що його "більше не цікавлять" заяви Столтенберга.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Скасувати санкції США в обмін на скорочення ядерного арсеналу РФ - це віддати Україну

Ельмар Брок
Ельмар Брок
Голова комітету з закордонних справ Європарламенту

Скасувати санкції проти Росії, запроваджені США у зв'язку з анексією Криму та агресією проти України, в обмін на скорочення Москвою її ядерного арсеналу означало б "угоду про продаж свободи іншої країни", вважає чинний голова комітету Європарламенту з закордонних справ, представник німецького Хри

Іран на милість Путіна, безпрецедентний, але крихкий союз

Alireza Nader
Аліреза Надер (Alireza Nader), старший аналітик корпорації RAND

Росія і Іран налагодили безпрецедентний, але крихкий союз на Близькому Сході. Російсько-Іранське співробітництво є ключовим для забезпечення виживання режиму президента Башара Асада в Сирії і знищенням повстанців зі східної частини Алеппо. Російські бомбардувальники використовували іранські війсь

Тріумф Зеленського

Tor Bukkvoll
Tor Bukkvoll
старший науковий співробітник Норвезького відділу оборонних досліджень

Звичайно, занадто рано говорити, чи буде вибір Володимира Зеленського президентом для України гарним. Якби Порошенко виграв, ми б очікували продовження частинних реформ, які ми бачили за останні п'ять років. Але Зеленський є абсолютно новим для української політичної сцени.