Великобританія: росіяни продовжують кібератаки на Україну

15 Feb, 2018 | |

За кібератакою віруса-вимагача NotPetya, яка поширилася по всій Європі, стоять російські військові, заявили британські міністри.

Уряд Великої Британії зробив незвичайний крок, публічно звинувативши Росію в кібернападі.

Міністр оборони Гейвін Вільямсон заявив, що Росія "шматує книгу правил", і Велика Британія зобов'язана відповісти.

Росія заперечує причетність до атаки і вказує, що російські компанії також від неї постраждали.

Експерти з антивірусів вважають, що було запущено близько 2 тисяч атак, і вони були спрямовані на українські державні мережі, фінансові та енергетичні активи країни.

Також постраждали низка західних компаній, які мали тісні торгівельні зв'язки з Україною, зокрема норвезький гігант Maersk і британська Reckitt Benckister, власник брендів Nurofen і Veet.

Збитки від атаки оцінюють у 1,2 мільярда доларів.

"Уряд Сполученого Королівства доходить висновку, що відповідальність за руйнівну кібератаку NotPetya в червні 2017 року несе російська влада, а саме російська армія", - заявив в середу ввечері заступник міністра закордонних справ Великобританії Тарік Ахмад.

У МЗС Британії стверджують: кібератака лише виглядала як вимагання, але справжньою метою вірусу було не отримати викуп, а порушити роботу українських держустанов, фінансового й енергетичного секторів економіки.

У результаті вірус поширився далі, заразивши підприємства та організації по всій Європі, в тому числі й в Росії.

"Ця атака показала завзяте нехтування суверенітетом України. Нерозумний запуск вірусу призвів до порушення роботи організацій по всій Європі та завдав шкоди в сотні мільйонів фунтів", - заявив британський чиновник.

"Кремль поставив Росію в пряму опозицію до Заходу, але так не має бути. Ми закликаємо Росію стати тим самим відповідальним членом міжнародної спільноти, яким вона себе позиціонує, а не намагатися потай її зруйнувати", - додав він.

У Британії від вірусу постраждали десятки організацій, серед яких - поштові служби, а також рекламні, юридичні, логістичні та фінансові компанії. Але майже три чверті випадків зараження були зафіксовані в Україні.

Британська прем'єрка Тереза Мей у листопаді минулого року звинуватила президента Володимира Путіна у намаганні "сіяти розбрат" на заході - через втручання у вибори, поширення дезінформації та кібервійну.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Експерт про ініціативу розпуску Конституційного суду

Франческо Палермо
Франческо Палермо
Професор порівняльного конституційного права університету Верони

Розвиток подій в Україні викликає стурбованість, бо погіршується. Варто зауважити, що сьогодні у багатьох країнах спостерігається помітна тенденція до загострення конфлікту між політичною та судовою гілками влади, за якого перша бере контроль над другою.

Скасувати санкції США в обмін на скорочення ядерного арсеналу РФ - це віддати Україну

Ельмар Брок
Ельмар Брок
Голова комітету з закордонних справ Європарламенту

Скасувати санкції проти Росії, запроваджені США у зв'язку з анексією Криму та агресією проти України, в обмін на скорочення Москвою її ядерного арсеналу означало б "угоду про продаж свободи іншої країни", вважає чинний голова комітету Європарламенту з закордонних справ, представник німецького Хри

Імпічмент чи енергетична незалежність України

Richard Morningstar
Річард Л. Морнінгстар
Глобальний енергетичнний центр Атлантичної ради

Незважаючи на корупційні проблеми, які історично хвилювали цю націю, потрібно пам’ятати, що незалежно від результатів цього розслідування Україна не створила проблеми.