Військова допомога США для України: варіанти

17 Mar, 2024 | |
us_ua

12 березня США оголосили про виділення 55-го пакету безпекової допомоги вартістю до 300 млн. дол., який включає підтримку невідкладних потреб України в артилерії, протитанковій зброї та ППО. Зокрема, у нього увійшли ЗРК Stinger, додаткові боєприпаси для РСЗВ HIMARS, артилерійські снаряди калібру 155мм та 105мм, протитанкові системи, додаткові боєприпаси для стрілецької зброї, підривні боєприпаси, боєприпаси для подолання перешкод, запасні частини та інше допоміжне обладнання.

Це перший пакет американської військової допомоги, яку отримала Україна в 2024 році. Затримки із ухваленням Палатою представників Конгресу США остаточного рішення про виділення Україні 60 мільярдів доларів допомоги на 2024 рік змусили Пентагон шукати альтернативні рішення.

Наявні ресурси

Аналітики групи Geostrategy вважають, що наразі Пентагон роздумує, чи варто використовувати останнє джерело фінансування військової допомоги для України, навіть без гарантій, що ці кошти будуть відшкодовані Конгресом.

Пентагон все ще має близько 4 мільярдів доларів президентських коштів на поставку озброєнь для України, що дозволяє Пентагону використовувати свої власні запаси для відправки військової техніки до Києва.

Але поки республіканці в Палаті представників відмовляються проводити голосування щодо додаткового фінансування, високопоставлені представники оборонного відомства обговорюють, чи існує якась внутрішня фінансова подушка, яка дозволила б міністерству витратити хоча б частину з решти 4 мільярдів доларів, щоб допомогти Україні у боротьбі з Росією.

Жодних рішень ще не прийнято. Але розмови про цей варіант та інші потенційні плани "Б" стають все більш актуальними протягом останніх кількох тижнів, оскільки ситуація на полі бою в Україні стає дедалі складнішою.

Очікується, що Пентагон може витратити частину з цих 4 мільярдів доларів, навіть якщо не знайде грошей всередині країни, які можна було б використати для їх поповнення.

Але для Пентагону не буде безпрецедентним знайти додаткові, несподівані джерела фінансування. Наприклад як минулого року, коли Міністерство оборони оголосило, що виявило бухгалтерську помилку, яка призвела до завищення суми допомоги, яку воно надавало Україні, на 6,2 мільярда доларів.

За повідомленнями з Пентагону, наступний пакет допомоги Україні, якщо він надійде, "обов'язково включатиме критично важливі боєприпаси". Також ведуться дискусії про те, як і де розмістити військову техніку, щоб її можна було якнайшвидше відправити в Україну після того, як будуть знайдені додаткові джерела фінансування,

Висновок

В США розглядають можливість виділити допомогу Україні на суму близько 4 млрд доларів ще до схвалення нових витрат Конгресом, проте остаточне рішення про виділення усієї суми ще не прийнято.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Скасувати санкції США в обмін на скорочення ядерного арсеналу РФ - це віддати Україну

Ельмар Брок
Ельмар Брок
Голова комітету з закордонних справ Європарламенту

Скасувати санкції проти Росії, запроваджені США у зв'язку з анексією Криму та агресією проти України, в обмін на скорочення Москвою її ядерного арсеналу означало б "угоду про продаж свободи іншої країни", вважає чинний голова комітету Європарламенту з закордонних справ, представник німецького Хри

Ми повинні продовжити надавати підтримку

Боб Коркер (Bob Corker)
Сенатор США Боб Коркер (Bob Corker) республіканець-Теннесі

Після телефонної розмови з послом США в Україні Джеффрі Пайєттом, сенатор США Боб Коркер (республіканець-Теннесі), голова сенатського комітету із закордонних справ, наголосив на подальшій

Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом є дуже важливими документом

Майкл ХЕНКОК (Michael Thomas Hancock)
Майкл ХЕНКОК (Michael Thomas Hancock), член Британського Парламенту, член Британської делегації у Парламентській Асамблеї Ради Європи

-Пане ХЕНКОК, якими, на Ваш погляд, є перспективи підписання у 2012 році Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом?