Газпром вважає сланцевий газ фантомом

22 May, 2013 | Лена Коларска-Бобінська, депутат Європарламенту, член групи від Європейської народної партії |
Лена Коларска-Бобінська

Лена Коларска-Бобінська, євродепутат, член групи від Європейської народної партії, про причетність «Газпрому» до антисланцевої кампанії в Європі:

Звичайно, чутки про спонсорство «Газпромом» антисланцевих кампаній до мене доходять. Хоча ніяких прямих доказів цього я не маю.

Проте є факти, які свідчать, що розвиток цієї сфери енергетики сприймається «Газпромом» як пряма конкуренція. Деякий час тому я була серед групи депутатів Європарламенту, які було запрошені до штаб-квартири «Газпрому» (вони запросили всіх членів Комітету Європейського Парламенту з питань індустрії, досліджень та енергетики, але лише кілька парламентаріїв вирішили прийняти це запрошення).

Ми обговорювали питання сланцевого газу, і представники «Газпрому» заявили, що не вважають видобуток сланцевого газу, який є екологічно небезпечним, прибутковою справою. Представники російської компанії зазначили, що сланцевий газ, на їхню думку – це просто фантом.

 

Спершу я була здивована, що представники «Газпрому» виявилися настільки відданими справі захисту довкілля, оскільки їх важко зарахувати до лав любителів екології. А потім я вловила зв’язок і подібність між аргументами, якими оперують деякі неурядові організації з приводу сланцевого газу, та аргументами «Газпрому». Що і як їх поєднує, мені важко сказати. Проте не викликає сумніву той факт, що подальший розвиток видобутку сланцевого газу в Європі призведе до зниження цін на газ. А це вже пряма загроза фінансовим інтересам «Газпрому».

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

НАТО не бачить ознак відступу Росії від українського кордону

Єнс Столтенберг
Єнс Столтенберг
Генсек НАТО

НАТО не бачить ознак відступу Росії від українського кордону, і тому активно вивчає плани збільшення власних сил у Східній Європі у відповідь на «нову норму» російської агресії, погроз і примусу.

Геополітичні аспекти Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

Єжи БУЗЕК (Jerzy Karol Buzek)
Єжи БУЗЕК (Jerzy Karol Buzek), депутат Європарламенту від Польщі, політична група «Європейська народна партія»

Ми добре розуміємо і усвідомлюємо всі геополітичні моменти, які беруть свій початок у минулому, в нашій історії. І ми повністю готові тісно співпрацювати з Україною на основі Угоди про асоціацію, включно із угодою про створення зони вільної торгівлі.

Через дії в Україні Росія повністю втратила довіру до себе

Урсула фон дер Ляєн, Міністр оборони Німеччини
Урсула фон дер Ляєн
Міністр оборони Німеччини

Наскільки насправді великі навчання? Точний розмір відомо лише Москві та Мінську. Сусіди та багато партнерів в НАТО припускають, що фактична кількість сил, задіяних на російській та білоруській стороні, перевищує офіційно зареєстровану кількість 12,700 військових.