Молдова випередить Україну на шляху до Європейського Союзу

08 Feb, 2012 | |

Подія:

Результати виборів у Придністров’ї, які відбулися у грудні 2011 року, різко поміняли геополітичний ландшафт регіону. Відхід Ігоря Смірнова – близького політичного союзника Росії – від управліннями процесами у Придністров’ї означає, що в регіоні створюються нові передумови як для врегулювання довготривалого молдовсько-придністровського конфлікту, так і подальшого просування Молдови шляхом європейської інтеграції.

Аналіз ситуації:

Новий 43-х річний президент Придністровської Республіки Євген ШЕВЧУК демонструє нові підходи як до врегулювання придністровського конфлікту, так і до розвитку відносин з Європейським Союзом (у першу чергу економічних).
Суть цих підходів – європейська орієнтація Придністров’я з подальшим її перетворенням на стабільний регіон, в якому буде комфортно почувати себе Західноєвропейські капітали.

Є підстави вважати, що у Є.ШЕВЧУК знаходиться у процесі пошуку взаємоприйнятного компромісу з Кишиневом, для чого необхідно також заручитися підтримкою України та Російської Федерації.

Такий взаємоприйнятний компроміс полягає у входження Придністров’я до складу Молдови на правах автономії. Від цього у перспективі мають виграти обидві сторони: Тирасполь та Кишинів. Молдова отримає можливість приєднатися до Європейського Союзу та Організації Північноатлантичного Договору (НАТО), Придністровє – стабілізувати внутрішньополітичну та економічну ситуацію, і розпочати реальні реформи із залученням значних коштів Європейського Союзу.

Попри існуючі позитивні тенденції аналітики групи Geostrategy розглядають такий процес як поки що віддалену перспективу.

12 грудні 2011 року розпочалися переговори між Урядом Молдови та Європейським Союзом про створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі, після того як 2 грудня ЄС прийняв консолідоване рішення про початок стратегічної співпраці з Кишиневом. За зразок сторони взяли принципи, покладені в основу створення зони вільної торгівлі між Україною та європейським Союзом. Єдине суттєва відмінність полягає у тому, що переговори про Угоди про асоціацію з ЄС та створення зони вільної торгівлі між Молдовою та Євросоюзом йдуть окремо, у той час як Україна поєднала ці два процеси в одному документі – Угоді про асоціацію між Україною та ЄС.

Станом на кінець 2011 року більше 50% зовнішньої торгівлі Молдови припадало на країни ЄС.

Переговори між Молдовою та ЄС про укладення Угоди про асоціацію також носять доволі динамічний характер. У Резолюції Європейського парламенту у вересні 2011 року мітиться чітке починання на статтю 49 Договору про ЄС, яка передбачає приєднання Молдови до Європейського Союзу. Це те, що Києву до останнього часу не вдалося досягти у переговорах з ЄС щодо Угоди про асоціацію.

Даний факт підкреслює надзвичайно динамічний характер переговорного процесу між Молдовою та ЄС і дає підстави вважати, що Молдова може швидше за Україну завершити переговірний процес щодо укладення Угоди про асоціацію та створення зони вільної торгівлі з ЄС.

Основний фактор, який продовжує гальмувати переговорний процес між Україною та ЄС – так звана «справа Юлії Тимошенко».

Російські режими зазнають поразки у проблемних регіонах СНД

Президентські вибори у Придністров’ї у грудні 2011 року стали другою значною політичною поразкою Москви у проблемних регіонах пострадянського простору (проросійський кандидат Анатолій КАМІНСЬКИЙ набрав 28% голосів виборців у першому турі та 19% у другому, програвши тим самим Є.ШЕВЧУКУ, який отримав 77% голосів).

Першим полем геополітичних змагань, на якому Москва зазнала поразки, стала Південна Осетія.

Буквально за місяць до проведення президентських виборів у Придністров’ї в листопаді 2011 року відбулися вибори в Південній Осетії, де перемогу під час складного внутрішньополітичного процесу отримала Алла ДЖИОЕВА, яка значно випередила провладного кандидата на посаду президента Південної Осетії  Анатолія БІБІЛОВА.

Висновки:

Російська Федерація поступово втрачає контроль над процесом врегулювання придністровського конфлікту. Разом з тим Москва продовжує зберігати ефективні важелі впливу на внутрішні процеси в Придністров’ї, у першу чергу військового та фінансового характеру.

На сьогодні в Молдові намітилася тенденція по активному просуванню переговорного процесу щодо укладення Угоди про асоціацію між Молдовою та ЄС, а також Угоди про створення зони вільної торгівлі.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Геополітичні аспекти Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

Єжи БУЗЕК (Jerzy Karol Buzek)
Єжи БУЗЕК (Jerzy Karol Buzek), депутат Європарламенту від Польщі, політична група «Європейська народна партія»

Ми добре розуміємо і усвідомлюємо всі геополітичні моменти, які беруть свій початок у минулому, в нашій історії. І ми повністю готові тісно співпрацювати з Україною на основі Угоди про асоціацію, включно із угодою про створення зони вільної торгівлі.

Міжнародні організації втратять свій вплив на глобальну політику

ШАЛЛЕНБЕРГ
Александр Шалленберг
Федеральний міністр з європейських та міжнародних справ Австрії

В інтерв’ю австрійським ЗМІ Міністр закордонних справ Александр ШАЛЛЕНБЕРГ окреслив наступні думки:

Про підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

Йоханнес Корнеліс ван Баален
Йоханнес Корнеліс ван Баален, депутат Європарламенту від Нідерландів, політична група «Альянс лібералів та демократів за Європу»

Ми вважаємо, що для України життєво необхідно мати демократичне виборче право, оскільки Угода про асоціацію – це більше, ніж просто вільна торгівля. Вона закладає наші структурні відносини, тому виборче право, яке відповідає європейським стандартам, – життєво важливе.