Білорусь: виключить російські рублі з золото-валютних резервів

14 Jun, 2017 | |

З 1 липня 2017 року Національний банк Республіки Білорусь (НБРБ) відмовиться від використання національної методики розрахунку розміру своїх міжнародних резервів, в рамках якої до складу резервних активів в іноземній валюті включалися і активи в російських рублях. Про це йдеться в повідомленні опублікованому на сайті банку.

З цього моменту НБРБ буде використовувати тільки стандарт Міжнародного валютного фонду (МВФ), який не розглядає російський рубль як резервну валюту.

На 1 червня 2017 року обсяг золотовалютних резервів НБРБ оцінювався в $ 5,239 млрд у стандарті МВФ і $ 5,604 млрд у національному стандарті. При цьому обсяг валютних активів за стандартом МВФ оцінювався приблизно в $ 2,347 млрд, а по національному стандарту - в $ 2,5895 млрд.

Рішення про відмову від національного стандарту в НБРБ пояснили необхідністю вдосконалення правил управління золотовалютними резервами, а також використанням досвіду, отриманого в ході участі в Програмі з консультування та управління резервами Світового банку, рекомендацій МВФ і практики управління офіційними резервними активами центральними банками інших держав.

Російські рублі залишаться на балансі НББ. Такі активи будуть використовуватися для «виконання відповідних зобов'язань Національного банку та Уряду Республіки Білорусь».

У 2016 році золотовалютні резерви Республіки Білорусь у стандарті МВФ зросли на 751,4 млн. $ США (на 18 %), до 4 927,2 млн. $ США (в еквіваленті) на 1 січня 2017 р. Основними напрямками грошово-кредитної політики НББ на 2017 рік передбачено зростання золотовалютних резервів у стандарті МВФ не менш ніж на 500 млн. доларів США.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Надання Україні асоціації стане прикладом і своєрідним стимулом для таких країн, як Молдова та Білорусь?

Павел Коваль (Paweł Robert Kowal)
Павел Коваль (Paweł Robert Kowal) Голова делегації Європарламенту до Комітету парламентської співпраці «ЄС-Україна»

- Чи керуються євродепутати у своїх дискусіях щодо України і геополітичними підходами, зокрема думкою про те, що надання Україні асоціації стане прикладом і своєрідним стимулом для таких країн, як Молдова та Білорусь?

Традиційна зброя знову стає головною у конфліктах

Borrell
Жозеп Боррель
Високий представник ЄС

Широкомасштабне вторгнення росії в Україна нагадало державам-членам Європейського Союзу про критичну важливість мати на своєму балансі достатню кількість традиційного озброєння. Зокрема, мова йде про танки, артилерію та снаряди.

Розмови про надання Україні зброї не повинні припинятися

Стівен Сестанович (Stephen Sestanovich)
Стівен Сестанович (Stephen Sestanovich), старший аналітик Ради зовнішніх зносин, США

В якому б форматі не проводилися дебати про те, чи треба Сполученим Штатам Америки надавати летальну зброю Україні для зупинення російської військової агресії на Сході країни, сам факт таких розмов вже позитивно впливає на дипломатичні шляхи вирішення конфлікту.