Українська армія переможе

06 Dec, 2014 | Марк Хертлін, (Mark Hertling) генерал-лейтенант, колишній командувач Збройних сил США в Європі |
Марк Хертлін, (Mark Hertling)

Протягом своєї військової кар’єри я бачив українських військових у різних ситуаціях. Я бачив їх під час участі у миротворчих операціях на Балканах. Солдати були в дуже гарній формі, чого не можна було сказати про офіцерський склад, який займався продажем пального на чорному ринку балканських країн. В Іраку в 2004 році вони також ніколи не залишали свої військові бази, торгуючи при цьому військовою амуніцією.

Пізніше я бачив їх в Іраку та Афганістані, але тоді ситуація почала змінюватися. Перш за все тому, що українські військові проходили тренінги у Німеччині перед відправкою у ці гарячі точки. У 2012 році українська армія вже була зовсім іншою – тренованою та розумною, українські військові почали вільно спілкуватися англійською мовою.

Однак стримуючі фактори продовжили негативно впливати на розвиток українських збройних сил. Перш за все, мова йшла про надзвичайно роздутий штат генеральського корпусу, який у своїй переважній більшості мав надмірну вагу та погану фізичну форму, а також який пишався своєю військовою освітою, отриманою у часи існування колишнього СРСР. Це для мене було незрозуміло.

На початку 2014 року українські збройні сили почали здавати найважчий за новітню історію тест. Військове вторгнення Росії в Криму та відносна бездіяльність української армії на півострові надіслали Росії фальшивий сигнал про те, що Україна нібито нездатна здійснювати ефективний опір російській агресії.

І тому я вважаю, що Москва прорахувалася. А я одразу сказав, що в українській армії є потенціал для ефективного опору на Сході України. Хоча в умовах, коли Росія розпочала забезпечення сепаратистів на Сході України сучасною військовою технікою та зброєю, це стало робити важче.

Важкі бої на Донбасі продовжили міняти українську армію. Причому набагато швидше, ніж в недалекому минулому. Солдати та офіцери припиняють багато говорити про боротьбу із корупцією у лавах збройних сил. Вони замість слів нарешті розпочали її викорінювати, разом із потужним волонтерським рухом.

США повинні допомогти цим процесам.

І кілька слів про політику. Переконаний, що США повинні й надалі розширювати економічні санкції проти Росії. Вашингтон, разом зі своїми партнерами по ЄС і НАТО, має продовжувати здійснення тиску на режим Путіна, який вирішив силовим шляхом обмежити суверенітет та територіальну цілісність сусідніх країн. Паралельно, має зрости допомога збройним силам України – починаючи від тренінгів і закінчуючи концептуальною реформою системи оборони України.

Марк Хертлін, (Mark Hertling) генерал-лейтенант, колишній командувач Збройних сил США в Європі

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

США потребують більш активної участі в подіях в Україні

Річард ХААС (Richard Haass)
Річард ХААС (Richard Haass), президент Ради зовнішніх зносин, США (Council on Foreign Relations)

Сполучені Штати з моменту виникнення напруги у Східних регіонах України системно працюють над тим, щоб запровадити проти Росія санкції, оскільки вона відіграє ключову роль у дестабілізації ситуації в регіоні. Поки що важко передбачити, чим може закінчитися конфлікт на Сході України.

Україна повинна швидше здійснювати реформи

Ольга ОЛІКЕР
Ольга ОЛІКЕР (Olga Oliker), старший аналітик Центру стратегічних та міжнародних досліджень (Center for Strategic and International Studies)
Профессор

Віце-президент США Джо Байден під час свого останнього візиту в Україну оголосив про наміри США виділити Україні додатково 120 млн. дол. допомоги на проведення економічних реформ та боротьбу із корупцією.

Ми повинні продовжити надавати підтримку

Боб Коркер (Bob Corker)
Сенатор США Боб Коркер (Bob Corker) республіканець-Теннесі

Після телефонної розмови з послом США в Україні Джеффрі Пайєттом, сенатор США Боб Коркер (республіканець-Теннесі), голова сенатського комітету із закордонних справ, наголосив на подальшій