Геополітичні аспекти Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

03 Jul, 2013 | Єжи БУЗЕК (Jerzy Karol Buzek), депутат Європарламенту від Польщі, політична група «Європейська народна партія» |
Єжи БУЗЕК (Jerzy Karol Buzek)

Ми добре розуміємо і усвідомлюємо всі геополітичні моменти, які беруть свій початок у минулому, в нашій історії. І ми повністю готові тісно співпрацювати з Україною на основі Угоди про асоціацію, включно із угодою про створення зони вільної торгівлі.

Проте ми побоюємося деяких кроків з українського боку, які можуть позбавити нас можливості підписати цю Угоду. Сподіваюся, що незабаром юристи дадуть відповідь на запитання, чи можливе створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі України з ЄС та її одночасна співпраця з Митним союзом.

Можливо, намір поглибити таку співпрацю - лише декларації з боку Києва, мені складно про це говорити. Але існує ймовірність того, що ці два вектори зовнішньої політики України виявляться несумісними.

Це складна ситуація передусім для України, а не для нас. Тому що наша позиція – зрозуміла і прозора: ми підпишемо Угоду про асоціацію з країною, яка відкрита для співпраці з ЄС. Для нас тут немає проблем. Але можуть виникнути проблеми в України, якщо вона вирішить інтенсифікувати контакти в рамках Митного союзу.

Єжи БУЗЕК, депутат Європарламенту від Польщі, політична група «Європейська народна партія» для Geostrategy.
ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Експерт про ініціативу розпуску Конституційного суду

Франческо Палермо
Франческо Палермо
Професор порівняльного конституційного права університету Верони

Розвиток подій в Україні викликає стурбованість, бо погіршується. Варто зауважити, що сьогодні у багатьох країнах спостерігається помітна тенденція до загострення конфлікту між політичною та судовою гілками влади, за якого перша бере контроль над другою.

Про окремі аспекти питань європейської безпеки

Ivo Daalder
Іво ДААЛДЕР (Ivo Daalder), Постійний представник США при НАТО

Розміщення в Європі елементів системи протиракетної оборони

Джихадизм у Казахстані як частина глобальної терористичної мережі

Gordon M. Hahn
Gordon M. Hahn, Старший науковий дослідник з питань Росії та Євразії Центру міжнародних та стратегічних досліджень, м Вашингтон

Gordon M. Hahn, Старший науковий дослідник з питань Росії та Євразії Центру міжнародних та стратегічних досліджень, м Вашингтон Гордон Ган представив аналітичну доповідь на тему: ДЖИХАДИЗМ В КАЗАХСТАНЕ, КАК ЧАСТЬ ГЛОБАЛЬНОЙ ТЕРРОРИСТИЧЕСКОЙ СЕТИ