Чехія: обговорюється висилка кількох російських дипломатів

23 Mar, 2018 | |

Прем'єр-міністр Чехії Андрій Бабіш не виключає, що республіка слідом за Великобританією вишле кілька російських дипломатів. Про це голова уряду заявив журналістам в п'ятницю, 23 березня, за підсумками обговорення за робочою вечерею учасниками першої робочої сесії саміту Євросоюзу справи про отруєння в Солсбері нервово-паралітичною речовиною екс-співробітника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки.

"Так, цілком можливо, що ми підемо цим шляхом. Йтиметься, швидше за все, про одиниці", - сказав Бабіш.

У понеділок, 26 березня, прем'єр, за його словами, планує обговорити ситуацію з міністром закордонних справ Чехії Мартіном Стропніцкім і іншими членами свого уряду. За словами Андрія Бабіша, можливість висилки російських дипломатів в якості вираження солідарності з Великобританією розглядають і інші держави - члени Євросоюзу.

Ряд країн Євросоюзу хочуть наслідувати приклад Великобританії і розглядають можливість відкликання своїх дипломатів з Росії або висилки російських дипломатичних працівників. Частина країн - членів ЄС вже готові піти на такі заходи", серед них - Польща, Франція і три балтійські країни.

Напередодні за результатами вечірніх дискусій лідери країн співтовариства прийняли рішення відкликати з Москви для консультацій посла ЄС в Росії Маркуса Едерера.

До цього прем'єр-міністр Великобританії Тереза ​​Мей надала президенту Франції Емманюелю Макрона і канцлеру Німеччини Ангелі Меркель оновлену інформацію про хімічну атаку в Солсбері, відповідальність за яку всі три політика покладають на Росію. Мей заявила про те, що британським фахівцям з наукового центру королівського Міноборони в Портон-Дауні вдалося ідентифікувати хімічну речовину яка використовувалось, як частинау групи нервово-паралітичних речовин "Новачок".

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Україна має чим захищатися

Едвард ЧОУ (Edward Chow)
Едвард ЧОУ (Edward Chow), експерт з питань енергетики, США

Труднощі, які сьогодні переживає Україна, носять не лише відверто негативний характер. По-перше, в Україні народилося потужне громадянське суспільство, яке може і повинно стати основним двигуном у проведенні в країні довгоочікуваних реформ.

Джихадизм у Казахстані як частина глобальної терористичної мережі

Gordon M. Hahn
Gordon M. Hahn, Старший науковий дослідник з питань Росії та Євразії Центру міжнародних та стратегічних досліджень, м Вашингтон

Gordon M. Hahn, Старший науковий дослідник з питань Росії та Євразії Центру міжнародних та стратегічних досліджень, м Вашингтон Гордон Ган представив аналітичну доповідь на тему: ДЖИХАДИЗМ В КАЗАХСТАНЕ, КАК ЧАСТЬ ГЛОБАЛЬНОЙ ТЕРРОРИСТИЧЕСКОЙ СЕТИ

НАТО не бачить ознак відступу Росії від українського кордону

Єнс Столтенберг
Єнс Столтенберг
Генсек НАТО

НАТО не бачить ознак відступу Росії від українського кордону, і тому активно вивчає плани збільшення власних сил у Східній Європі у відповідь на «нову норму» російської агресії, погроз і примусу.