CША, Венесуела: криза наростає

28 Jan, 2019 | |

США попередили Венесуелу, що будуть рішуче відповідати на будь-які загрози щодо американських дипломатів та лідера опозиції Хуана Гуайдо.

Таку заяву написав у Twitter радник з питань безпеки Джон Болтон. Він додав, що всі залякування будуть розцінюватись як серйозне посягання на верховенство закону.

Це попередження прозвучало через кілька днів після того, як США та понад 20 інших країн визнали Гуайдо тимчасовим президентом.

Вони також звинуватили Ніколаса Мадуро у фальсифікації результатів минулих виборів.

Політична криза у Венесуелі досягла піку, опозиція продовжує докладати зусиль, аби усунути президента.

У неділю головний військовий представник Венесуели в США, полковник Хосе Луіс Сільва пішов від Мадуро та заявив, що визнає Гуайдо президентом. Пізніше Джон Болтон підтвердив у Twitter позицію Вашингтона та застеріг від будь-яких форм залякування.

Що відбувається зараз?

У суботу кілька європейських країн, включаючи Іспанію, Німеччину, Францію та Велику Британію, заявили, що визнають Хуана Гуайдо президентом, якщо вибори не призначать протягом восьми днів.

Однак Ніколас Мадуро відкинув цю заяву, заявивши, що ультиматум повинен бути знятий.

"Венесуела не прив'язана до Європи. Це абсолютне нахабство", - сказав він у неділю CNN Turk.

Мадуро додав, що готовий "до ґрунтовного діалогу" з тими, хто виступає проти його правління, і що він відправив Дональду Трампу багато повідомлень, але президент США "зневажає нас".

Пізніше він з'явився на військових навчаннях в центральному штаті Венесуели Карабобо, де закликав до "об'єднання, дисципліни та згуртованості", щоб подолати те, що він назвав спробою державного перевороту.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Ми повинні подвоїти нашу підтримку для України

Джин Шахін сенатор США від Нью-Гемпширу
Джин Шахін сенатор США від Нью-Гемпширу

Я вважаю, що ця стратегія повинна мати принаймні чотири компоненти: введення більш жорстких санкцій, зміцнення НАТО і наших союзників, демонструючи сильну підтримку для України, і протидія російській пропаганді.

Румунія проти додаткових передумов для підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

Адріан Северин (Adrian Severin)
Адріан Северин (Adrian Severin), депутат Європейського парламенту, незалежний (Румунія)

Адріан Северин, депутат Європейського парламенту, незалежний (Румунія), про підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом:

Допомога для України буде

Джон Кірбі
Джон Кірбі
Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США

Питання: «Яким є рівень пріоритетності щодо ухвалення пакетів допомоги Україні й Ізраїлю?», Відповідь Дж.Кірбі: