Данія приголомшена відмовою Трампа від візиту

21 Aug, 2019 | |

Данія була ошелешена в середу рішенням Дональда Трампа про перенесення державного візиту після того, як уряд заявив президентові США, що автономна територія Гренландія не продається.

Датський Королівський дім висловив "здивування" відмовою Трампа у візиті.

"Виходячи з коментарів прем'єр-міністра Метте Фредеріксен, що у неї не буде інтересу обговорювати купівлю Гренландії, я відкладу нашу зустріч, заплановану за два тижні, на інший час", - Трамп написав у вівторок в Твітері.

Trump opinion

 

Його коментар пролунав через два дні після того, як прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен відкинула пропозицію президента купити Гренландію як абсурдну.

Рішення відкласти державний візит підтверджує те, наскільки він зацікавлений у придбанні Гренландії, ідея яку спочатку деякі відкидали як жарт, але на яку Білий дім пізніше наполягав має серйозну мету через стратегічне розташування Гренландії.

Територія була важливою для оборони США після Другої світової війни.

Ця подія викликала сильні реакції в Данії.

"Реальність перевершує уяву ... ця людина непередбачувана", - заявив Мортен Остергаард із Соціал-ліберальної партії, яка входить до правлячої коаліції.

"Без жодної причини Трамп припускає, що (автономна) частина нашої країни продається. Потім образливо відміняє візит, до якого всі готувалися", - твітнув Расмус Ярлов, член опозиційної консервативної партії.

Населення Гренландії , яке складає близько 60 000 осіб, було здивовано пропозицією президента США Трампа придбати автономний датський острів.

"Чи продаються частини США? Аляска? Будь ласка, проявіть більше поваги."

Марк Якобсен, спеціаліст з Гренландії в Копенгагенському університеті, заявив, що Трамп поводиться як "необізнаний колоніальний господар".

"Ідея Трампа про купівлю Гренландії є абсурдною. Абсурдно, що зараз він скасовує свій державний візит у Данію, коли він знає, що немає шансів, що Гренландія стане 51-м штатом Америки", - заявив він AFP.

Тим не менш, консервативний щоденник Jyllands-Posten писав, що дії Трампа в кінцевому рахунку принесли користь Данії, підкресливши геополітичну цінність Гренландії.

"Метте Фредеріксен було надано можливість підкреслити, що великі справи щодо Гренландії насправді вирішуються в Копенгагені ... зміцнення позицій Данії в цій великій стратегічній грі щодо Арктики", - сказано в повідомленні.

Журнал Wall Street Journal вперше повідомляв, що Трамп виявив зацікавленість у самоврядній частині Данії - яка в основному вкрита льодом - запитуючи радників, чи можне США придбати цю територію.

Президент, колишній магнат з нерухомості, цікавився природними ресурсами та геополітичною значимістю області, йдеться у повідомленні.

На запитання в неділю, чи буде він розглядати можливість торгівлі територією США за Гренландію, Трамп відповів, що "можна зробити багато чого".

У 18 столітті Данія колонізувала 772 000 квадратних миль (два мільйони квадратних кілометрів). Тут проживає близько 57 000 людей, більшість із корінних Інуїтських громад.

На території розташована американська авіабаза Туле, що має вирішальне значення під час холодної війни, як перша лінія моніторингу проти потенційної російської атаки.

Але глобальне потепління яке викликало танення крижаного покриття Гренландії відкриває потенційно основні шляхи судноплавства, і невикористані запаси нафти, газу та корисних копалин. Вони стануть доступнішими, що призвело до того, що Росія та Китай виявляють високий інтерес до регіону.

Ще в 1867 році Державний департамент виявив інтерес до острова. А в 1946 році президент Гаррі С. Трумен запропонував 100 мільйонів доларів золота, або частину Аляски, в обмін на Гренландію.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Путін забезпечив виживання режиму Асада

Джон Маккейн
Голова комітету Сенату США з питань збройних сил сенатор Джон Маккейн

Заява, що Росія почне виведення деяких збройних сил з Сирії сигналізує проте що Володимир Путін переконаний, що він розбомбив та знищив достатньо супротивників кривавого режиму Асада, щоб забезпечити його виживання.

Ми повинні подвоїти нашу підтримку для України

Джин Шахін сенатор США від Нью-Гемпширу
Джин Шахін сенатор США від Нью-Гемпширу

Я вважаю, що ця стратегія повинна мати принаймні чотири компоненти: введення більш жорстких санкцій, зміцнення НАТО і наших союзників, демонструючи сильну підтримку для України, і протидія російській пропаганді.

Забезпечити припинення будівництва Північного потоку 2

Тед Круз
Тед Круз
сенатор США від штату Техас

"Північний потік 2 становить серйозну загрозу національній безпеці США та нашим європейським союзникам", - сказав сенатор Тед Круз. "Закон про захист енергетичної безпеки Європи буде протидіяти експансіонізму Росії, орієнтуючи