Фінляндія, Росія: суперечки щодо кордону

30 Nov, 2023 | |

Фінляндія закриває кордон з Росією на суходолі з 30 листопада до 13 грудня (з винятком для вантажних перевезень). Причиною став масовий потік біженців з боку Росії.

Тиждень тому Фінляндія вже майже повністю закрила кордон з Росією, залишила в роботі лише один КПП — Райа-Йоосеппі, розташований за полярним колом у Лапландії, за три години їзди від Мурманська. Він працював лише чотири години на добу.

Прем'єр-міністр країни Петтері Орпо заявив 28 листопада, що рішення про повне закриття кордону пов'язане з різким зростанням прохачів притулку з третіх країн, які намагаються потрапити до Фінляндії з Росії.

"Фінляндія має намір припинити цю практику", - заявив Орпо.

На його думку, Росія спричинила цю ситуацію і тільки вона може з нею покінчити.

Символічно, що дата повного закриття кордону збіглась з роковинами нападу СРСР на Фінляндію у 1939 році, що призвів до Зимової війни між двома країнами.

У Фінляндії та в ЄС вважають, що нинішня ситуація є формою гібридного тиску Росії за допомогою мігрантів.

Влада Фінляндії вважає, що Москва направляє біженців до кордону, аби помститися за вступ країни до НАТО і розширення оборонної співпраці зі США. Кремль ці звинувачення заперечує.

За даними фінської прикордонної служби, у листопаді до Фінляндії з Росії в'їхали приблизно 900 прохачів притулку з таких країн, як Афганістан, Кенія, Марокко, Пакистан, Сомалі, Сирія та Ємен.

Для порівняння, за статистикою південно-східного сектора прикордонної служби Фінляндії (вона контролює найзатребуваніші пункти перетину фінсько-російського кордону), у перше півріччя 2023-го з проханням про притулок зверталося не більш десяти людей на місяць.

У жовтні вже 32. З середини листопада кількість різко зросла, а 17 листопада був зафіксований рекорд - 176 прохачів притулку за день.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Ми повинні подвоїти нашу підтримку для України

Джин Шахін сенатор США від Нью-Гемпширу
Джин Шахін сенатор США від Нью-Гемпширу

Я вважаю, що ця стратегія повинна мати принаймні чотири компоненти: введення більш жорстких санкцій, зміцнення НАТО і наших союзників, демонструючи сильну підтримку для України, і протидія російській пропаганді.

Геополітичні аспекти Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

Єжи БУЗЕК (Jerzy Karol Buzek)
Єжи БУЗЕК (Jerzy Karol Buzek), депутат Європарламенту від Польщі, політична група «Європейська народна партія»

Ми добре розуміємо і усвідомлюємо всі геополітичні моменти, які беруть свій початок у минулому, в нашій історії. І ми повністю готові тісно співпрацювати з Україною на основі Угоди про асоціацію, включно із угодою про створення зони вільної торгівлі.

НАТО не бачить ознак відступу Росії від українського кордону

Єнс Столтенберг
Єнс Столтенберг
Генсек НАТО

НАТО не бачить ознак відступу Росії від українського кордону, і тому активно вивчає плани збільшення власних сил у Східній Європі у відповідь на «нову норму» російської агресії, погроз і примусу.