Франція: Президент Еммануель Макрон прямує до Москви

07 Feb, 2022 | |

Президент Франції Еммануель Макрон  прямує до Москви де має намір провести переговори, щоб допомогти деескалації напруженої ситуації навколо України.

Макрон, який має зустрітися в Кремлі з президентом Росії Володимиром Путіним перед візитом в Україну у вівторок. Він заявив минулого тижня, що його пріоритетом є «діалог з Росією та деескалація».

Перед тим, як відправитися до Москви, Макрон провів у неділю телефонну розмову з президентом США Джо Байденом. Вони обговорили «поточні дипломатичні зусилля та зусилля стримування у відповідь на триваюче військове нарощування Росії на кордонах України та підтвердили свою підтримку суверенітету та територіальної цілісності України», – йдеться у заяві Білого дому.

В інтерв’ю французькій газеті Journal du Dimanche, опублікованому в неділю, Макрон сказав, що «ми не отримаємо односторонніх жестів, але необхідно запобігти деградації ситуації, перш ніж будувати жести та механізми довіри».

«Геополітичною метою Росії сьогодні є явно не Україна, а уточнення правил співжиття з НАТО та ЄС», – сказав Макрон. «Безпека та суверенітет України чи будь-якої іншої європейської держави не може бути предметом компромісу, а Росія також легітимно ставить питання власної безпеки».

Росія зосередила 100 000 російських військ поблизу України це викликає занепокоєння Заходу щодо можливого наступу, а радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван попередив у неділю, що Росія може вторгнутися в Україну «будь-якого дня», що спровокує конфлікт, який може призвести до «величезних людських втрат».

Росія заперечує будь-які плани нападу на свого сусіда, але закликає США та їхніх союзників заборонити Україні та іншим колишнім радянським країнам приєднатися до НАТО, припинити розміщення там зброї та відвести сили НАТО зі Східної Європи. Вашингтон і НАТО відхилили ці вимоги.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Геополітичні аспекти Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

Єжи БУЗЕК (Jerzy Karol Buzek)
Єжи БУЗЕК (Jerzy Karol Buzek), депутат Європарламенту від Польщі, політична група «Європейська народна партія»

Ми добре розуміємо і усвідомлюємо всі геополітичні моменти, які беруть свій початок у минулому, в нашій історії. І ми повністю готові тісно співпрацювати з Україною на основі Угоди про асоціацію, включно із угодою про створення зони вільної торгівлі.

Скасувати санкції США в обмін на скорочення ядерного арсеналу РФ - це віддати Україну

Ельмар Брок
Ельмар Брок
Голова комітету з закордонних справ Європарламенту

Скасувати санкції проти Росії, запроваджені США у зв'язку з анексією Криму та агресією проти України, в обмін на скорочення Москвою її ядерного арсеналу означало б "угоду про продаж свободи іншої країни", вважає чинний голова комітету Європарламенту з закордонних справ, представник німецького Хри

США потребують більш активної участі в подіях в Україні

Річард ХААС (Richard Haass)
Річард ХААС (Richard Haass), президент Ради зовнішніх зносин, США (Council on Foreign Relations)

Сполучені Штати з моменту виникнення напруги у Східних регіонах України системно працюють над тим, щоб запровадити проти Росія санкції, оскільки вона відіграє ключову роль у дестабілізації ситуації в регіоні. Поки що важко передбачити, чим може закінчитися конфлікт на Сході України.