Huawei роздає маски в ЄС: хоче отримати доступ до зв’язку 5G

28 Mar, 2020 | |
Huawei

Компанія Huawei, яка на сьогодні стикається з труднощами в отриманні доступу до розбудови на території Європейського Союзу мережі зв’язку 5G, надала у якості гуманітарної допомоги державам-членам ЄС близько двох мільйонів захисних масок із логотипом компанії.

Одним із варіантів недопущення китайської компанії Huawei до ринку мобільного зв’язку ЄС розглядається внесення змін до Директиви Європарламенту та Ради 2016/1148 від липня 2016 року «Щодо заходів високого загального рівня безпеки мережевих та інформаційних систем в усьому Євросоюзі» (DIRECTIVE (EU) 2016/1148 concerning measures for a high common level of security of network and information systems across the Union). Ця Директива вимагає від компаній, залучених до створення критичної інфраструктури, вживати належні заходи безпеки. Якщо Євросоюз змінить визначення «критична інфраструктура» та включить до цього поняття також мобільні мережі п’ятого покоління, таким чином буде фактично заборонене використання європейськими компаніями обладнання, яке виготовлено в країні, яку підозрюють у застосуванні власного обладнання для шпигунства або саботажу.

Ці маски отримали такі країни як Італія, Іспанія, Нідерланди, Польща, Греція та Ірландія. Також компанія Huawei надала в якості гуманітарної допомоги планшети для лікарень в Бельгії. Відомо, що частина захисних масок знаходилася на складах європейських офісів Huawei, а частина була придбана в Китаї та оперативно направлена до Євросоюзу. Також відомо про те, що такі китайські компанії як Alibaba та Xiaomi також активно долучаються до надання різних добровільних внесків для боротьби з COVID 19 в державах Євросоюзу. На цьому тлі відзначається, що, наприклад, американські компанії, які працюють на території Євросоюзу, не застосовують «китайську тактику», а зосереджуються на боротьбі з COVID 19 переважно на території Сполучених Штатів.

У аналітиків Geostrategy є кілька пояснень таких дій китайської компанії:

  1. Спроба покращити імідж Китаю в Європі після початку епідемії короновірусу, епіцентром якого сьогодні стали держави-члени Європейського Союзу.
  2. Спроба вплинути на позитивне рішення про допуск компанії Huawei до впровадження зв’язку 5G.

Такі дії китайської компанії не залишися непоміченими в Євросоюзі. Зокрема, Високий представник ЄС Ж.Боррель у твіті зазначив, що сьогодні у боротьбі з корновірусом існує геополітична складова, і так звана «політика щедрості» є її частиною.

Також у контексті боротьби з COVID 19 привертає до себе увагу ремарка Високого представника ЄС Ж.Борреля, озвучена за результатами відео-засідання міністрів закордонних справ держав-учасниць Групи Семи, яке відбулося 25 березня 2020 року. Так, Ж.Боррель, оцінюючи пропозиції послаблення санкційних режимів проти країн, які здійснюють агресію (були названі Сирія, Іран та інш.), вказав на те, що питання гуманітарної та медичної допомоги знаходяться поза межами санкційної політики.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Скасувати санкції США в обмін на скорочення ядерного арсеналу РФ - це віддати Україну

Ельмар Брок
Ельмар Брок
Голова комітету з закордонних справ Європарламенту

Скасувати санкції проти Росії, запроваджені США у зв'язку з анексією Криму та агресією проти України, в обмін на скорочення Москвою її ядерного арсеналу означало б "угоду про продаж свободи іншої країни", вважає чинний голова комітету Європарламенту з закордонних справ, представник німецького Хри

Газпром вважає сланцевий газ фантомом

Лена Коларска-Бобінська
Лена Коларска-Бобінська, депутат Європарламенту, член групи від Європейської народної партії

Лена Коларска-Бобінська, євродепутат, член групи від Європейської народної партії, про причетність «Газпрому» до антисланцевої кампанії в Європі:

Україна, криза: чому програють всі?

Семуель Чарап
Семуель Чарап старший політолог RAND Corporation

За три роки з моменту початку кризи в Україні загинуло більш ніж 10000 людей і це продовжує виснажувати ресурси всіх країн.  В результаті всі програють і в цьому конфлікті кожен великий актор грає гірше, ніж це було раніше і вирішення видається невловимим  як ніколи. Це не повинно бути так.