Іран, Катар: відносини поглиблюються

21 Feb, 2022 | |

Президент Ірану Ебрагім Раїсі прибув до Катару для проведення переговорів на високому рівні з еміром Тамімом бін Хамадом аль-Тані та для участі у Форумі країн-експортерів газу (GECF)

Раїсі супроводжують кілька міністрів. Як очікується, під час свого дводенного візиту буде підписано кілька угод, спрямованих на посилення двосторонніх зв'язків.

"Ми розглядаємо цей візит як крок до активізації дипломатії з сусідами, особливо з країнами Перської затоки, і використання їх потенціалу для розвитку політичних та економічних зв'язків", - сказав Раїсі перед відльотом з Тегерана в Доху вранці в понеділок.

За словами міністра доріг і транспорту Ірану Ростама Гасемі, між двома країнами буде підписано чотири угоди. Найважливішим серед них є домовленість про план з'єднання Ірану та Катару через підводний тунель, сказав Ґемі державному телебаченню.

Дві інші угоди стосуються судноплавства та стимулювання морської торгівлі, а четверта – покращення авіасполучення між двома країнами.

Очікується, що у вівторок Раїсі також представлятиме Іран на саміті GECF. Іран володіє другими за величиною в світі запасами природного газу.

Візит відбувся на той час, коли Іран і світові держави, які брали участь у ядерній угоді 2015 року, кажуть, що тривалі переговори у Відні щодо відновлення угоди перебувають на фінальному етапі.

У разі успіху очікується повне повернення Ірану на світовий енергетичний ринок, оскільки він знову зможе продавати свою нафту та супутні продукти без перешкод США.

Катар  виступав як сполучна ланка між Іраном і США, оскільки Тегеран продовжує відмовлятися розмовляти безпосередньо з Вашингтоном через його неприйняття угоди.

Іран і Катар мають значно тісніші відносини з 2017 року, коли кілька інших арабських країн на чолі з Саудівською Аравією розірвали дипломатичні відносини з Катаром і ввели його блокаду.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Україна, ЄС: окремі результати дії зони вільної торгівлі

Сергій Даниленко
Модератор групи Geostrategy Сергій Даниленко
analytics@geostrategy.ua

Українські виробники активно використовують преференції в рамках торгівлі між Україною та ЄС. Наприкінці 2016 року вже повністю використано 11 тарифних квот:

Чи викликає у вас тривогу агресивність Росії в Європі?

Майкл Хайден  (Michael Hayden)
Майкл Хайден (Michael Hayden), колишній голова ЦРУ і АНБ, США

"Путін поводиться самовпевнено, але у нього немає хороших карт в цій грі.

НАТО не бачить ознак відступу Росії від українського кордону

Єнс Столтенберг
Єнс Столтенберг
Генсек НАТО

НАТО не бачить ознак відступу Росії від українського кордону, і тому активно вивчає плани збільшення власних сил у Східній Європі у відповідь на «нову норму» російської агресії, погроз і примусу.