Іран, США: Тегеран видав дозвіл на арешт Президента США

30 Jun, 2020 | |

Влада Ірану видала санкцію на арешт президента США Дональда Трампа і ще 35 осіб, яких звинувачують у причетності до вбивства генерала Касема Сулеймані.

Про це повідомив прокурор Тегерана Алі аль-Касі Мехр.

Іранська влада звернулася з відповідною заявою в Інтерпол та попросила міжнародну поліцейську організацію дати їм "червоний статус".

Однак представники Інтерполу заявили ВВС, що не розглядатимуть іранський запит про арешт Трампа, оскільки статут "суворо забороняє організації здійснювати будь-яку діяльність або втручання політичного, військового, релігійного чи расового характеру".

Головного військового стратега і архітектора зовнішньої політики Ірану Сулеймані убили американською ракетою в Багдаді 3 січня.

Наказ на ці дії віддав Трамп, який назвав генерала "терористом номер один у світі". Він звинуватив його у плануванні нападів підтримуваними Іраном бойовиками на американські війська на Близькому Сході.

Іран тоді пообіцяв жорстоко помститися за смерть свого воєначальника. Він вийшов з ядерної угоди 2015 року та обстріляв американські військові бази в Іраку. У відповідь США завдали кілька повітряних ударів по іранських військових об'єктах.

8 січня на фоні напруження іранські військові збили над Тегераном український пасажирський лайнер компанії МАУ.

За словами аль-Касі Мехра, Трампа і ще 35 осіб звинувачують у вбивстві і тероризмі. "Упізнані 36 осіб, які замовили та причетні до вбивства Касема, включаючи військових і політичних чиновників із США та інших держав, за якими видали ордер на арешт і оголошений червоний статус в Інтерполі", - цитує прокурора російськомовний сайт державної іранської служби іномовлення Pars Today.

Аль-Касі Мехр не назвав імена інших людей, яким висунуті звинувачення. Представник США по Ірану Брайан Хук на пресконференції в Саудівській Аравії заявив, що ордер на арешт має політичні мотиви.

"Ми прийшли до висновку, що Інтерпол не робить "червоних відміток, якщо в цьому замішана політика. А це випадок політичного характеру. Це не пов'язано з державною безпекою, міжнародним миром або підтримкою стабільності... Це пропагандистський трюк, який ніхто не сприймає серйозно ", - сказав він.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Допомога для України буде

Джон Кірбі
Джон Кірбі
Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США

Питання: «Яким є рівень пріоритетності щодо ухвалення пакетів допомоги Україні й Ізраїлю?», Відповідь Дж.Кірбі:

Blake Clayton Старший радник з питань енергетики Ради зовнішніх зносин, м. Нью-Йорк

Blake Clayton
Blake Clayton Старший радник з питань енергетики Ради зовнішніх зносин, м. Нью-Йорк

Продовження погіршення ситуації в Лівії, Єгипті та інших країнах Північної Африки та Близького Сходу суттєво впливають на формування світових цін на енергоносії, у першу чергу - нафти. Я вважаю, що сьогодні США недостатньо працюють над збільшенням стратегічних обсягів нафти.

США потребують більш активної участі в подіях в Україні

Річард ХААС (Richard Haass)
Річард ХААС (Richard Haass), президент Ради зовнішніх зносин, США (Council on Foreign Relations)

Сполучені Штати з моменту виникнення напруги у Східних регіонах України системно працюють над тим, щоб запровадити проти Росія санкції, оскільки вона відіграє ключову роль у дестабілізації ситуації в регіоні. Поки що важко передбачити, чим може закінчитися конфлікт на Сході України.