Казахстан: Президент пішов у відставку

19 Mar, 2019 | |

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв виступив сьогодні в ефірі республіканських телеканалів із заявою про свою відставку. «Я прийняв рішення скласти повноваження президента Республіки Казахстан. В цьому році виповнюється 30 років мого перебування на посаді вищого керівника. Я був удостоєний великої честі стати першим президентом незалежного Казахстану», - сказав він. Нурсултан також висловив упевненість в тому, що його країна йде правильним шляхом.

«Якщо ми будемо сильними, всі будуть зважати на нас. Якщо ми сподіватимемося на когось, то втратимо всі свої досягненя. Хай живе Казахстан! »- заявив Назарбаєв. Він подякував своєму народу за те, що вони підтримали його на всіх виборах: «Це щастя бути президентом такої країни. Я служив вам вірою і правдою».

Відразу виникає питання про наступника Назарбаєва. Схоже на те, що він лобіює голову сенату парламенту Касим-Жомарт Токаєва - саме до нього, за Конституцією, переходять повноваження першої особи до виборів. Про Токаєва Назарбаєв розповідав, про його успішне «сходженні вгору», казав, що це «саме та людина, кому ми можемо довірити управління Казахстаном».

Але хто б не став президентом, це майже напевно буде «людина Назарбаєва». А сам він за новим законодавством є довічним головою Ради безпеки Казахстану, а ця структура, по суті, стає вище всіх інших гілок влади, оскільки фактично координує діяльність всіх державних структур, включаючи силові. Тобто цілком можливо, що, йдучи, Назарбаєв залишиться тіньовим главою держави

До своєї відставки він також підготувався, розігнавши уряд, були серйозні призначення в «верхівці» влади, зокрема, в силовому блоці, він успішно попрацював над зміцненням владних інститутів.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом є дуже важливими документом

Майкл ХЕНКОК (Michael Thomas Hancock)
Майкл ХЕНКОК (Michael Thomas Hancock), член Британського Парламенту, член Британської делегації у Парламентській Асамблеї Ради Європи

-Пане ХЕНКОК, якими, на Ваш погляд, є перспективи підписання у 2012 році Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом?

Через дії в Україні Росія повністю втратила довіру до себе

Урсула фон дер Ляєн, Міністр оборони Німеччини
Урсула фон дер Ляєн
Міністр оборони Німеччини

Наскільки насправді великі навчання? Точний розмір відомо лише Москві та Мінську. Сусіди та багато партнерів в НАТО припускають, що фактична кількість сил, задіяних на російській та білоруській стороні, перевищує офіційно зареєстровану кількість 12,700 військових.

Газпром вважає сланцевий газ фантомом

Лена Коларска-Бобінська
Лена Коларска-Бобінська, депутат Європарламенту, член групи від Європейської народної партії

Лена Коларска-Бобінська, євродепутат, член групи від Європейської народної партії, про причетність «Газпрому» до антисланцевої кампанії в Європі: