Країни B9 закликають до створення інтегрованої системи ППО для протидії російській загрозі

19 Sep, 2024 | |
B9

Країни НАТО, що входять до Бухарестської дев'ятки (B9), зібрані у столиці Румунії 18 вересня, закликали до створення "спільної системи протиповітряної оборони" як відповідь на російські "повільні літаючі об'єкти" (безпілотники), які все більше порушують повітряний простір союзників під час атак на Україну.

«Це нова реальність, яку не можна залишити без уваги. Нам потрібна колективна відповідь в рамках НАТО на виклики, пов'язані з сучасною зброєю і технологіями, в тому числі шляхом посилення наших можливостей виявляти, ідентифікувати і, в разі необхідності, вражати низько і повільно літаючі об'єкти", - йдеться у спільній заяві країн B9.

Формат В9 включає дев'ять членів НАТО та ЄС з Центральної та Східної Європи: Румунію, Болгарію, Угорщину, Словаччину, Чехію, Польщу, Литву, Латвію та Естонію.

"Держави B9 глибоко стурбовані неодноразовими вторгненнями російських безпілотників і ракет у повітряний простір НАТО в Польщі, Румунії та Латвії, а також ескалацією напруженості вздовж кордонів НАТО", - заявив міністр оборони Румунії Ангел Тільвар, якого цитує Kyiv Independent під час брифінгу для преси після зустрічі B9 у Бухаресті.

Підписанти В9 закликають до консолідації інтегрованої системи протиповітряної оборони НАТО в регіоні.

«Ми підтримуємо ініціативи з використання усіх наявних можливостей і ресурсів в рамках ЄС і НАТО для посилення європейських сил і засобів протиповітряної і протиракетної оборони. Ми знову наголошуємо на необхідності повного дотримання Росією міжнародного права, включаючи недоторканність повітряного простору НАТО", - йдеться у заяві.

 

Tags: НАТО
ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

США потребують більш активної участі в подіях в Україні

Річард ХААС (Richard Haass)
Річард ХААС (Richard Haass), президент Ради зовнішніх зносин, США (Council on Foreign Relations)

Сполучені Штати з моменту виникнення напруги у Східних регіонах України системно працюють над тим, щоб запровадити проти Росія санкції, оскільки вона відіграє ключову роль у дестабілізації ситуації в регіоні. Поки що важко передбачити, чим може закінчитися конфлікт на Сході України.

Чи можливі санкції проти українських політиків гомофобів?

Марійе КОРНЕЛІССЕН
Марійе КОРНЕЛІССЕН
депутат Європарламенту від Нідерландів, політична група «Зелені» - Європейський вільний альянс»

Марійе КОРНЕЛІССЕН, депутат Європарламенту від Нідерландів, політична група «Зелені» - Європейський вільний альянс» про санкції проти українських політиків-гомофобів:

Через дії в Україні Росія повністю втратила довіру до себе

Урсула фон дер Ляєн, Міністр оборони Німеччини
Урсула фон дер Ляєн
Міністр оборони Німеччини

Наскільки насправді великі навчання? Точний розмір відомо лише Москві та Мінську. Сусіди та багато партнерів в НАТО припускають, що фактична кількість сил, задіяних на російській та білоруській стороні, перевищує офіційно зареєстровану кількість 12,700 військових.