Розмови про надання Україні зброї не повинні припинятися

30 Mar, 2015 | Стівен Сестанович (Stephen Sestanovich), старший аналітик Ради зовнішніх зносин, США |
Стівен Сестанович (Stephen Sestanovich)

В якому б форматі не проводилися дебати про те, чи треба Сполученим Штатам Америки надавати летальну зброю Україні для зупинення російської військової агресії на Сході країни, сам факт таких розмов вже позитивно впливає на дипломатичні шляхи вирішення конфлікту.

Саме з урахуванням цього фактору, необхідно й надалі проводити активне обговорення зазначеного питання у рамках американського законодавчого органу та Адміністрації президента Барака Обами.

Не важко помітити, що до зустрічі у Мінську в лютому цього року зустріч лідерів Росії, України, Німеччини та Франції переносилися кілька разів. І лише після того, як голоси американських сенаторів та конгресменів на підтримку ідеї надання Україні летальної зброї почали лунати голосно, така зустріч одразу стала можливою.

 

Це говорить про те, що російський президент Володимир Путін дуже серйозно сприймає таку перспективу. Вважаю, що саме такі заяви американських політиків дозволили досягнути у Мінську конкретних результатів. Мої слова можуть підтвердити заяви і навіть погрози високопоставлених російських політиків, які час від часу лунають на адресу США у зв’язку із обговоренням питання про можливі поставки Україні американської летальної зброї.

Сьогодні на Сході України встановлено режим припинення вогню. Однак, на мою думку, це не означає, що Україна повинна припинити працювати над подальшим суттєвим зміцнення власних збройних сил. Такий процес у жодному випадку не повинен зупинитися. Якщо ми хочемо миру, ми повинні усі разом працювати над тим, щоб робити українські збройні сили тренованими, сучасними та гарно озброєними.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

НАТО не бачить ознак відступу Росії від українського кордону

Єнс Столтенберг
Єнс Столтенберг
Генсек НАТО

НАТО не бачить ознак відступу Росії від українського кордону, і тому активно вивчає плани збільшення власних сил у Східній Європі у відповідь на «нову норму» російської агресії, погроз і примусу.

Україні треба реальна фінансова допомога

Роберт Кан (Robert Kahn)
Роберт Кан (Robert Kahn), старший фінансовий аналітик, Рада зовнішніх зносин, США

На фоні драматичних переговорів щодо врегулювання ситуації на Донбасі, результати переговорів між Україною та Міжнародним валютним фондом відійшли на другий план. Однак важливим стало досягнення домовленості про виділення України кредиту МВФ на суму 17,5 млрд. дол. США.  

Blake Clayton Старший радник з питань енергетики Ради зовнішніх зносин, м. Нью-Йорк

Blake Clayton
Blake Clayton Старший радник з питань енергетики Ради зовнішніх зносин, м. Нью-Йорк

Продовження погіршення ситуації в Лівії, Єгипті та інших країнах Північної Африки та Близького Сходу суттєво впливають на формування світових цін на енергоносії, у першу чергу - нафти. Я вважаю, що сьогодні США недостатньо працюють над збільшенням стратегічних обсягів нафти.