Північна Корея: відбулося випробування двигуна для ракети

20 Mar, 2024 | |

Північна Корея успішно випробувала твердопаливний двигун для своєї гіперзвукової ракети нового типу середньої дальності. Таким чино продемонстровано прогрес у розробці більш потужної, маневреної ракети, призначеної для нанесення ударів по віддалених цілях США в регіоні.

Гіперзвукова ракета є однією з низки високотехнологічних систем озброєнь, які північнокорейський лідер Кім Чен Ин публічно пообіцяв представити в 2021 році, щоб впоратися з тим, що він назвав поглибленням ворожості з боку США. Експерти кажуть, що Кім хоче модернізувати арсенал озброєнь, щоб домогтися від США поступок, таких як послаблення санкцій, коли відновиться дипломатія.

Інформаційне агентство цитує Кіма, який заявив, що стратегічна цінність нової ракети середньої дальності є такою ж важливою, як і міжконтинентальні балістичні ракети, націлені на материкову частину США, і що "вороги знають про це краще". У заяві сказано, що графік завершення розробки нової системи озброєнь був "встановлений завдяки великому успіху у важливих випробуваннях".

Ракети середньої дальності, якими володіє або прагне володіти Північна Корея, - це системи озброєнь, в першу чергу націлені на атаку американської тихоокеанської території Гуам, де розташовані американські військові бази. За словами експертів, за допомогою коригування дальності ракети можуть бути використані для ураження ближчих цілей, таких як американські військові об'єкти на японському острові Окінава.

Останніми роками Північна Корея наполягає на розробці більшої кількості зброї з вбудованим твердим паливом, що ускладнює виявлення запусків порівняно з ракетами на рідкому паливі, які необхідно заправляти перед стартом і які не можуть працювати довго.

Прагнення Північної Кореї до гіперзвукової зброї також має на меті перемогти американські та південнокорейські системи протиракетної оборони, але незрозуміло, чи вдалося північнокорейським гіперзвуковим апаратам постійно підтримувати бажану швидкість, що перевищує 5 махів, під час випробувань у 2021 і 2022 роках.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Україна, криза: чому програють всі?

Семуель Чарап
Семуель Чарап старший політолог RAND Corporation

За три роки з моменту початку кризи в Україні загинуло більш ніж 10000 людей і це продовжує виснажувати ресурси всіх країн.  В результаті всі програють і в цьому конфлікті кожен великий актор грає гірше, ніж це було раніше і вирішення видається невловимим  як ніколи. Це не повинно бути так.

Геополітичні аспекти Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

Єжи БУЗЕК (Jerzy Karol Buzek)
Єжи БУЗЕК (Jerzy Karol Buzek), депутат Європарламенту від Польщі, політична група «Європейська народна партія»

Ми добре розуміємо і усвідомлюємо всі геополітичні моменти, які беруть свій початок у минулому, в нашій історії. І ми повністю готові тісно співпрацювати з Україною на основі Угоди про асоціацію, включно із угодою про створення зони вільної торгівлі.

Перемир’я на Донбасі триває, але важко говорити про те, що Росія виконує Мінські угоди.

Стівен ПАЙФЕР
Стівен ПАЙФЕР, колишній Посол США в Україні, старший науковий співробітник Інституту Брукінгса

Не зважаючи на те, що перемир’я на Донбасі триває, важко говорити про те, що Росія виконує Мінські угоди. Російські військові разом із технікою продовжують перебувати на території Донбасу, непідконтрольній Україні.