Росія: фіксується падіння ринку акцій

14 Dec, 2021 | |

Останні два дні ринок російських акцій падає. Нафта також дешевшає. Аналітики пояснюють це зростанням геополітичних ризиків, і появою Омікрона.

Індекс московської біржі після відкриття торгів у вівторок знову обвалився - після рекордного падіння у понеділок, коли він досяг мінімум з квітня 2020 року.

Курс долара на відкритті торгів теж виріс на 6,5 копійок, і склав 73,4 рубля, а до 13-ої години долар коштував уже майже 73,6 рубля. Відтак обвал на ринку російських акцій трапився при відносно стабільному курсі рубля.

Геополітична невизначеність

Аналітики пов'язують падіння цін на біржі та зниження курсу рубля передусім із загрозою нових західних санкцій.

Тиск на російські акції продовжує виявляти геополітична невизначеність, яка передусім відлякує іноземних інвесторів. Про це свідчать розпродажі в цінних паперах, що традиційно мають попит у нерезидентів, перш за все, йдеться про звичайні акції "Сбербанку" та "Газпрома".

7 грудня президенти США та Росії провели розмову у відеорежимі. Головною темою перемовин Джо Байдена та Володимира Путіна стала загроза російського вторгнення в Україну, про яку з жовтня пишуть західні ЗМІ.

Стало відомо, що помічник держсекретарки США Карен Донфрід 13-15 грудня відвідує Київ і Москву.

Попри очікуваний візит Донфрід, ринки продовжували високо оцінювати геополітичні ризики - і градус риторики також залишався високим. 12 грудня міністри закордонних справ Великої сімки на саміті у Ліверпулі заявили, що "будь-яка воєнна агресія щодо України потягне за собою серйозні наслідки та значну ціну".

13 грудня верховний представник ЄС з іноземних справ Жозеп Боррель заявив, що "будь-яка агресія проти України матиме політичні наслідки та дорого обійдеться Росії з економічної точки зору". Про можливі нові санкції казала і голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Забезпечити припинення будівництва Північного потоку 2

Тед Круз
Тед Круз
сенатор США від штату Техас

"Північний потік 2 становить серйозну загрозу національній безпеці США та нашим європейським союзникам", - сказав сенатор Тед Круз. "Закон про захист енергетичної безпеки Європи буде протидіяти експансіонізму Росії, орієнтуючи

Про окремі аспекти питань європейської безпеки

Ivo Daalder
Іво ДААЛДЕР (Ivo Daalder), Постійний представник США при НАТО

Розміщення в Європі елементів системи протиракетної оборони

Іран на милість Путіна, безпрецедентний, але крихкий союз

Alireza Nader
Аліреза Надер (Alireza Nader), старший аналітик корпорації RAND

Росія і Іран налагодили безпрецедентний, але крихкий союз на Близькому Сході. Російсько-Іранське співробітництво є ключовим для забезпечення виживання режиму президента Башара Асада в Сирії і знищенням повстанців зі східної частини Алеппо. Російські бомбардувальники використовували іранські війсь