Росія відступає. З дезінформаційного поля

29 May, 2020 | |
fake news

Підрозділ Європейської служби зовнішньої діяльності East Stratcom опублікував чергову Доповідь про поширення дезінформаційних кампаній в міжнародному інформаційному просторі у період з 23 квітня до 18 травня 2020 року, які пов’язані із пандемією COVID-19. Одним із висновків аналізу полягає у тому, що обсяг дезінформаційних повідомлень почав поступово зменшуватися.

Основними об’єктами для маніпуляцій з боку проросійських медіаресурсів залишалися наступні теми:

  1. існує зв’язок між запровадженням системи мобільного зв’язку 5G та поширенням COVID-19,
  2. пандемія допомагає «становленню та пануванню таємних еліт»,
  3. продовжилися нападки на розробників вакцин, у тому числі на Білла Гейтса,
  4. на території колишніх Республік СРСР розміщені біологічні лабораторії США. Також помітними були дії Китаю, спрямовані на усунення «наративу про Китай як місце походження COVID-19» та покращення іміджу офіційного Пекіну в державах-членах Євросоюзу.

Обсяг критичного контенту щодо дій ЄС у контексті боротьби з COVID-19, який у квітні 2020 року розповсюджували проросійські медіа, почав поступово знижуватися. Одне з російських медіа «Південний фронт» (South Front) видалив зі своєї інтернет-сторінки тематичний підрозділ, який висвітлював тему COVID-19. Спецслужби Нідерландів виявили в соціальних медіа низку груп, які активно розповсюджували наративи про зруйновану європейську солідарність та крах європейських цінностей під впливом пандемії. Пандемія COVID-19 також використовувалася для підриву довіри до присутності НАТО в країнах Балтії (НАТО розповсюджує вірус). Дезінформаційні наративи, які використовувалися щодо НАТО та ЄС, повністю корелюються із інформацією прокремлівських ЗМІ.

На російських телеканалах однією із популярних стала теза про те, що Захід залишив України та утилізував її як сміття.

Проросійські англомовні та франкомовні медіа багато писали про таємні біологічні лабораторії США, розташовані на території України, зазначаючи, що

  • а) таємні лабораторії сприяли перемозі Євромайдану,
  • б) епідемія найбільш поширена навколо населених пунктів, розташованих близько цих лабораторій,
  • в) COVID-19 міг бути створеним в одній із лабораторій в Україні,
  • г) поширення холери в Україна також пов’язується із секретними американськими лабораторіями.

Помітною була діяльність Китаю, спрямована на мінімізацію негативних іміджевих втрат від поширення пандемії на території Євросоюзу. Цікаво, що проросійські медіа, зокрема Russia Today, працювали над тим, щоб захистити Китай від критики міжнародних партнерів. Були навіть зроблені спроби порівняти інформаційні атаки на Росію після отруєння родини Скрипалів у Солсбері із критикою Китаю в контексті COVID-19. Заслуговують на увагу також наративи сирійської сторони, які поширювалися в міжнародному інформаційному просторі через проросійські канали:

а) санкції Заходу підривають спроможності сектору медицини в Сирії,

б) санкційні режими не дозволяють Сирії оперативно отримувати необхідну допомогу для боротьби з COVID-19.

Соціальні медіа

Для відстеження дезінформаційних атак Twitter оголосив про наміри надати фактчекінговим компаніям доступ у режимі реального часу до десятків мільйонів щоденних публічних твітів про COVID-19. Twitter повідомив, що будь-який розробник або дослідник із затвердженим обліковим записом у Twitter може подати заявку на отримання доступу до інформаційних повідомлень на тему COVID-19, якщо вони відповідають певним критеріям і отриману інформацію використовуватимуть для "суспільного блага". Twitter заявив, що раніше ніколи не пропонував доступ до повного інформаційного потоку з певної теми. Крім того, Twitter оголосив, що вводить нові ярлики та попереджувальні повідомлення, які нададуть інформацію про деякі твіти, що містять суперечливу або оманливу інформацію, пов’язану з COVID-19.

У своєму звіті про скоординовану діяльність Facebook повідомив, що у квітні 2020 року він припинив діяльність 8 мереж, які займалися розповсюдженням дезінформації. Шість із них - у США, Грузії, М'янмі та Мавританії – зосереджувалися на місцевій аудиторії. Натомість дві мережі – з Росії та Ірану – були більшою мірою зосереджені на іноземній аудиторії. Facebook припинив діяльність відділень "Фронт новин" (News Front) та "Південний фронт" (South Front) (загалом понад 270 тисяч користувачів), які займалися скоординованою дезінформаційною діяльностю. За даними Facebook, діяльність цих ресурсів базувалася в Росії та на підконтрольних ним окремих частинах Луганської і Донецької областей та в тимчасово окупованому Криму.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Через дії в Україні Росія повністю втратила довіру до себе

Урсула фон дер Ляєн, Міністр оборони Німеччини
Урсула фон дер Ляєн
Міністр оборони Німеччини

Наскільки насправді великі навчання? Точний розмір відомо лише Москві та Мінську. Сусіди та багато партнерів в НАТО припускають, що фактична кількість сил, задіяних на російській та білоруській стороні, перевищує офіційно зареєстровану кількість 12,700 військових.

НАТО не бачить ознак відступу Росії від українського кордону

Єнс Столтенберг
Єнс Столтенберг
Генсек НАТО

НАТО не бачить ознак відступу Росії від українського кордону, і тому активно вивчає плани збільшення власних сил у Східній Європі у відповідь на «нову норму» російської агресії, погроз і примусу.

Скасувати санкції США в обмін на скорочення ядерного арсеналу РФ - це віддати Україну

Ельмар Брок
Ельмар Брок
Голова комітету з закордонних справ Європарламенту

Скасувати санкції проти Росії, запроваджені США у зв'язку з анексією Криму та агресією проти України, в обмін на скорочення Москвою її ядерного арсеналу означало б "угоду про продаж свободи іншої країни", вважає чинний голова комітету Європарламенту з закордонних справ, представник німецького Хри