Російська агресія проти України: вплив на продовольчу безпеку

15 Feb, 2022 | |
food

Світ із жахом дивиться на підготовку російського вторгнення в Україну, оцінюючи потенційні наслідки таких дій Кремля для світової та європейської безпеки, включно з енергетикою. Натомість негативні наслідки для світових поставок продовольства привертають менше уваги, ніж вони на те заслуговують. Україна залишається потужним центром сільського господарства, і конфлікти тут викликали б миттєві поштовхи та підвищення цін на ринках зерна та харчової олії. Аналітики групи Geostrategy розбираються з цим питанням.

Під час «Арабської весни» наша група аналізувала наслідки припинення експерту української пшениці до Єгипту. Тоді зазначалося, що Українська пшениця на Єгипетському ринку займає доволі значну позицію. Відповідно до аналізу відкритих статистичних даних, у період між 2008 та 2011 роками Єгипет покривав за рахунок української пшениці від 2% до 9% власних внутрішніх потреб. Відповідно до укладених у 2012 році між Україною та Єгиптом контрактів на постачання пшениці, у листопаді цього року Україна повинна поставити до Єгипту 110 тисяч тон пшениці. Однак події «Арабської весни» поставили під серйозну загрозу продаж української пшениці до Єгипту.

З повним текстом матеріалу можна ознайомитись за посиланням http://geostrategy.ua/index.php/node/284

Сьогодні Україна є четвертим за величиною зовнішнім постачальником продовольства в ЄС і забезпечує держави-члени близько чверті свого імпорту зернових та рослинної олії, включаючи майже половину кукурудзи. Так, статистика за девять кварталів 2021 року дає підстави говорити про те, що експорт товарів та послуг склав 56,1 млрд дол., або на 32,2% більше, ніж за січень-вересень 2020-го. Імпорт товарів і послуг – 55,7 млрд. дол, або на 31,8% більше, ніж у 2020 році. Зокрема, експорт до ЄС за 9 місяців 2021 року зріс на 50%: він становить 21,8 млрд. дол., тоді як за 9 місяців 2020 року було лише 14,7 млрд. дол.

Обсяг торгівлі товарами між Україною та ЄС протягом 2020 року склав 42,1 млрд. доларів США, що на 8,1% менше ніж у 2019 році. При цьому експорт товарів до країн ЄС знизився на 10,3% і становив 18,6 млрд. дол. США, а імпорт товарів знизився на 6,2% та становив 23,5 млрд. дол. США.

До основних товарних категорій українського експорту в ЄС належать:

чорні метали – 13,5% (↓20,1%);

електричні машини – 11,9% (↓4,1%);

жири та олії – 9,9% (↑19,5%);

зернові культури – 9,6% (↓32,0%);

руди, шлаки – 7,8% (↓18,1%);

насіння і плоди олійних рослин – 6,7% (↓18,5%);

деревина і вироби з деревини – 5,3% (↓1,3%);

меблі – 3,5% (↑15,1%).

Будучи великим виробником харчових продуктів, ЄС, ймовірно, матиме достатньо власних можливостей пристосуватися до шоку від можливих порушень у постачаннях зернових культур та рослинної олії на ринок Євросоюзу. Однак як і раніше, потенційно більша стратегічна стурбованість залежить від ще більш ключової ролі України як постачальника на Близький Схід і Північну Африку.

Постачання продовольства з України і сьогодні визначається як один із кількох важливих факторів, що лежать в основі революцій «Арабської весни», що спалахнули десять років тому, і ЄС постійно побоюється про новий виток нестабільності у сусідньому регіоні.

Єгипет, як і раніше, є основним покупцем українського зерна.

Однак не зважаючи на це, ризики для продовольчої безпеки поки що не знаходять резонансу серед європейських політиків. Наразі немає планів на випадок виникнення надзвичайних ситуацій. Ця тема також не була на порядку денному міністрів сільського господарства держав-членів Євросоюзу.

Як вже зазначалося, Україна є важливим торговельним партнером Євросоюзу, становить 4,9% загального імпорту агропродовольчих товарів ЄС. Це робить її четвертим за величиною експортером агропродовольства до ЄС після Великобританії, Бразилії та США. 88% соняшникової олії в Європі, 41% ріпаку та 26% меду надходять з України. Також вагомою статтею українського експорту є кукурудза — важливий інгредієнт для кормів для тварин. Перебої в постачанні можуть вплинути на свинарські та курячі ферми по всьому континенту, включно на виробництва іспанського хамону. Іспанія є найбільшим імпортером кукурудзи в ЄС.

Продовольча безпека - ключова

За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO), світові ціни на продукти харчування досягли 10-річного рекорду в 2021 році — і війна лише погіршить ситуацію. У 2014 році, коли Росія тимчасово окупувала Крим, багато людей були стурбовані перебоями в торгівлі, але цього не сталося. Незважаючи на це, у середньостроковій перспективі було відзначено значне зростання цін: приблизно на 20 відсотків зросли світові ціни на пшеницю.

Наприклад, 55% пшениці, що імпортується в Ліван (який значною мірою залежить від імпорту зерна), надходить з України. За даними ФАО, у Туреччині українська пшениця становить 23% всього імпорту, тоді як російська пшениця становить 62% імпортованих поставок. Єгипет сильно залежить як від Росії, так і від України. Якщо світові ціни на пшеницю зростуть, це може спричинити соціальні заворушення та конфлікти.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Румунія проти додаткових передумов для підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

Адріан Северин (Adrian Severin)
Адріан Северин (Adrian Severin), депутат Європейського парламенту, незалежний (Румунія)

Адріан Северин, депутат Європейського парламенту, незалежний (Румунія), про підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом:

Через дії в Україні Росія повністю втратила довіру до себе

Урсула фон дер Ляєн, Міністр оборони Німеччини
Урсула фон дер Ляєн
Міністр оборони Німеччини

Наскільки насправді великі навчання? Точний розмір відомо лише Москві та Мінську. Сусіди та багато партнерів в НАТО припускають, що фактична кількість сил, задіяних на російській та білоруській стороні, перевищує офіційно зареєстровану кількість 12,700 військових.

Допомога для України буде

Джон Кірбі
Джон Кірбі
Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США

Питання: «Яким є рівень пріоритетності щодо ухвалення пакетів допомоги Україні й Ізраїлю?», Відповідь Дж.Кірбі: