Румунія: один ядерний реактор зупинено через несправність

22 Jul, 2024 | |

Румунія активно імпортувала електроенергію протягом вихідних, коли один з двох ядерних реакторів на атомній електростанції Чернавода, яку експлуатує Nuclearelectrica, було автоматично відключено від національної електромережі 19 липня ввечері через технічну несправність у неядерній частині станції, що не зачепила ядерну безпеку. Низька ефективність вітрових електростанцій посилила дефіцит енергії.

Ця несправність збіглася з періодом, коли країна вже здійснювала імпорт електроенергії з сусідніх держав.

У дні, що передували інциденту, уряд намагався ввести в дію всі доступні вугільні блоки, щоб впоратися зі збільшенням попиту на енергію. Піковий імпорт сягнув 2000 МВт, що становить чверть від загального споживання, ввечері 19 липня.

За звичайних умов така подія не призвела б до проблем, оскільки транскордонна пропускна здатність Румунії складає приблизно 3000 МВт.

Але нинішня ситуація ускладнюється зростанням споживання в регіоні через спеку, зупинкою енергоблоків у сусідніх країнах, а також ситуацією в Україні, яка перетворилася на імпортера, бо  змушена закривати власні потреби, поглиблені російськими атаками, що знищили генеруючі потужності потужністю 9 000 МВт.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

США з імпортера стали експортером газу

Френк Веррастро
Френк Веррастро, Центр стратегічних та міжнародних досліджень, Вашингтон

Френк Веррастро, Центр стратегічних та міжнародних досліджень, Вашингтон

Місія Кокса-Квасьнєвського повинна діяти до саміту «Східного партнерства»

Крістіан ВІГЕНІН
Крістіан ВІГЕНІН, (Крістіан Іванов Вігенін), Депутат Європарламенту (група «Прогресивний альянс соціалістів і демократів), голова Парламентського асамблеї «Східного партнерства»

Крістіан ВІГЕНІН, депутат Європарламенту (група «Прогресивний альянс соціалістів і демократів), голова Парламентського асамблеї «Східного партнерства» про діяльність місії Кокс-Квасьнєвський:

Чи викликає у вас тривогу агресивність Росії в Європі?

Майкл Хайден  (Michael Hayden)
Майкл Хайден (Michael Hayden), колишній голова ЦРУ і АНБ, США

"Путін поводиться самовпевнено, але у нього немає хороших карт в цій грі.