США: Джо Байден закликав Конгрес ухвалити термінові реформи у Верховному суді

29 Jul, 2024 | |

Пезидент Джо Байден закликав до радикальних реформ у Верховному суді, включаючи обмеження термінів, обов'язковий кодекс поведінки для дев'яти суддів і поправку до конституції, яка обмежить імунітет президента.

Байден, звертаючись до "недавніх етичних скандалів" з участю суддів та рішень вищих судів, які "скасували давні правові прецеденти, що захищають основоположні права", закликав Конгрес прийняти три великі реформи для "відновлення довіри та відповідальності" в демократичних інститутах Америки.

Білий дім у понеділок деталізував основні пункти Байденової пропозиції щодо судової системи, підкресливши, що "ніхто, ані президент, ані Верховний суд, не перебуває понад законом".

Президент офіційно представить ці зміни сьогодні під час виступу в Остіні, штат Техас, але його пропозиції, ймовірно, мають невеликі шанси на затвердження глибоко поділеним Конгресом, оскільки до дня виборів залишається лише 99 днів.

Тим не менш, демократи сподіваються, що ініціатива Байдена допоможе привернути увагу виборців, коли вони робитимуть свій вибір на напружених президентських виборах.

Байден у своїй статті, опублікованій у Washington Post, начебто критикував високий суд, стверджуючи, що Америка зіткнулася з «кризою довіри» до своїх демократичних систем.

«Ця нація була заснована на простому, але глибокому принципі: ніхто не вище закону. Не президент Сполучених Штатів. Не суддя Верховного Суду Сполучених Штатів. Ніхто», — написав Байден у своїй статті.

Він додав: «Я дуже поважаю наші інституції та розподіл влади. Те, що зараз відбувається, є ненормальним і підриває довіру суспільства до рішень суду, в тому числі щодо особистих свобод».

Байден закликає скасувати довічні призначення в суді. Він каже, що Конгрес повинен прийняти законодавство про створення системи, за якої чинний президент кожні два роки призначатиме суддю, який проведе 18 років служби в суді.

Він стверджує, що обмеження повноважень допоможе забезпечити певну регулярність зміни складу судів і додасть певної міри передбачуваності процесу призначення.

Він також хоче, щоб Конгрес прийняв закон, що встановлює кодекс етики для суддів, який би вимагав від суддів повідомляти про подарунки, утримуватися від публічної політичної діяльності та самовідмовлятися від справ, у яких вони або їхні дружини мають фінансовий або інший конфлікт інтересів.

Байден також закликав Конгрес ухвалити конституційну поправку, яка скасовує нещодавнє знаменне рішення Верховного суду щодо недоторканності, згідно з яким колишні президенти мають широкий імунітет від судового переслідування.

Це сталося після того, як у липні Верховний суд постановив, що Трампа не можна переслідувати за дії, які входили до його конституційних повноважень як президента, у знаковому рішенні, яке вперше визнало будь-яку форму президентського імунітету від судового переслідування.

Рішення продовжило затримку у вашингтонській кримінальній справі проти Трампа за звинуваченнями в змові з метою скасувати свою поразку на президентських виборах 2020 року, і майже закінчилися перспективи того, що колишнього президента можуть судити до виборів у листопаді.

Крок Байдена до цих реформ стався через тиждень після того, як він зняв свою кандидатуру на переобрання, та підтримав Камілу Гарріс, новим кандидатом в президенти.

Tags: США
ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Ми повинні подвоїти нашу підтримку для України

Джин Шахін сенатор США від Нью-Гемпширу
Джин Шахін сенатор США від Нью-Гемпширу

Я вважаю, що ця стратегія повинна мати принаймні чотири компоненти: введення більш жорстких санкцій, зміцнення НАТО і наших союзників, демонструючи сильну підтримку для України, і протидія російській пропаганді.

Джихадизм у Казахстані як частина глобальної терористичної мережі

Gordon M. Hahn
Gordon M. Hahn, Старший науковий дослідник з питань Росії та Євразії Центру міжнародних та стратегічних досліджень, м Вашингтон

Gordon M. Hahn, Старший науковий дослідник з питань Росії та Євразії Центру міжнародних та стратегічних досліджень, м Вашингтон Гордон Ган представив аналітичну доповідь на тему: ДЖИХАДИЗМ В КАЗАХСТАНЕ, КАК ЧАСТЬ ГЛОБАЛЬНОЙ ТЕРРОРИСТИЧЕСКОЙ СЕТИ

Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом є дуже важливими документом

Майкл ХЕНКОК (Michael Thomas Hancock)
Майкл ХЕНКОК (Michael Thomas Hancock), член Британського Парламенту, член Британської делегації у Парламентській Асамблеї Ради Європи

-Пане ХЕНКОК, якими, на Ваш погляд, є перспективи підписання у 2012 році Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом?