США: напередодні президентських виборів

03 Nov, 2020 | |

Президент Трамп неодноразово називав США "найвеличнішою країною у світі". Але, у багатьох європейських країнах відсоток людей, що позитивно ставляться до Америки, найменший за майже 20 років. У Великій Британії позитивно налаштовані 41%, у Франції - 31% (це найнижчий показник з 2003 року), а в Німеччині - лише 26%.

Реакція Америки на пандемію коронавірусу стала вирішальним фактором: згідно з даними Pew Research Center за липень і серпень, лише 15% респондентів вважали, що США добре впоралися з вірусом.

Зміни клімату

США є другим за розміром джерелом викидів парникових газів після Китаю, і дослідники попереджають: якщо Трампа переоберуть, стримувати глобальне потепління може стати неможливим.

Відмовляючись від Паризької угоди, президент заявив, що вона накладає "зайві обмеження, які призвели б до банкрутства американських компаній".

Однак, попри це, деякі вугільні шахти у США досі не працюють через конкуренцію з дешевшим природним газом і державну підтримку поновлюваних джерел енергії. Дані уряду свідчать, що у 2019 році у США вперше за більш ніж 130 років з поновлюваних джерел виробили більше електроенергії, ніж на вугільних ТЕС.

Вихід Америки з Паризької кліматичної угоди офіційно набуває чинності 4 листопада, наступного дня після президентських виборів. Джо Байден пообіцяв відновити членство в угоді, якщо переможе.

Побоювання, що вихід США спричинить ефект доміно, не виправдались, хоча деякі спостерігачі вважають, що це допомогло Бразилії і Саудівській Аравії блокувати скорочення викидів вуглецю.

Закриті кордони

Президент Трамп запустив свою міграційну політику вже за тиждень після інавгурації, закривши кордони США для семи країн з мусульманською більшістю. Наразі жорсткі обмеження на в'їзд до Америки діють щодо 13 країн.

Мешканців США іноземного походження у 2019 році було приблизно на 3% більше, ніж у 2016 році (в останній рік президентства Барака Обами). Однак, при цьому, змінилося походження мігрантів.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Україна, криза: чому програють всі?

Семуель Чарап
Семуель Чарап старший політолог RAND Corporation

За три роки з моменту початку кризи в Україні загинуло більш ніж 10000 людей і це продовжує виснажувати ресурси всіх країн.  В результаті всі програють і в цьому конфлікті кожен великий актор грає гірше, ніж це було раніше і вирішення видається невловимим  як ніколи. Це не повинно бути так.

Іран на милість Путіна, безпрецедентний, але крихкий союз

Alireza Nader
Аліреза Надер (Alireza Nader), старший аналітик корпорації RAND

Росія і Іран налагодили безпрецедентний, але крихкий союз на Близькому Сході. Російсько-Іранське співробітництво є ключовим для забезпечення виживання режиму президента Башара Асада в Сирії і знищенням повстанців зі східної частини Алеппо. Російські бомбардувальники використовували іранські війсь

Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом є дуже важливими документом

Майкл ХЕНКОК (Michael Thomas Hancock)
Майкл ХЕНКОК (Michael Thomas Hancock), член Британського Парламенту, член Британської делегації у Парламентській Асамблеї Ради Європи

-Пане ХЕНКОК, якими, на Ваш погляд, є перспективи підписання у 2012 році Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом?