США: відмінено указ президента про імміграційну політику

06 Feb, 2017 | |

Президент США розкритикував рішення судді, який відмовився відновити дію указу про міграційну політику. Дональд Трамп заявив, що через це країна наражається на небезпеку.

"Просто не можу повірити, що суддя піддає нашу країну такій небезпеці. Якщо щось трапиться, звинувачуйте його і судову систему. Люди течуть рікою. Погано!" - написав він у Twitter.

"Я доручив службам національної безпеки перевіряти всіх, хто в'їжджає в нашу країну дуже ретельно. Суди роблять цю роботу дуже важкою!" - додав він.

В неділю апеляційний суд у США відхилив запит адміністрації президента Дональда Трампа, який вимагає негайно відновити дію імміграційного указу. Він забороняє в'їзд у країну громадянам семи країн з переважно мусульманським населенням.

Це означає, що заборона на в'їзд не працюватиме щонайменше до кінця розгляду скарги, поданої міністерством юстиції.

Відразу після рішення судді в Сіетлі американські візові органи почали відновлювати візи, анульовані через новий указ.

Загалом з моменту видання указу скасували близько 100 тисяч вже виданих американських віз.

У Білому домі раніше заявили, що вважають указ правомірним, доцільним і спрямованим на захист країни і її жителів.

Указ про припинення прийому біженців і видачі віз громадянам семи держав, населених переважно мусульманами, Дональд Трамп підписав 27 січня.

Цей указ запроваджує 90-денну заборону на в'їзд до Сполучених Штатівм громадянам Судану, Ємену, Лівії, Сомалі, Іраку, Ірану і Сирії. Крім того, припиняється на невизначений термін прийом сирійських біженців. Програма прийому біженців з інших країн заморожена на 120 днів.

Підписання цього документу призвело до протестів по всьому світу.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Перемир’я на Донбасі триває, але важко говорити про те, що Росія виконує Мінські угоди.

Стівен ПАЙФЕР
Стівен ПАЙФЕР, колишній Посол США в Україні, старший науковий співробітник Інституту Брукінгса

Не зважаючи на те, що перемир’я на Донбасі триває, важко говорити про те, що Росія виконує Мінські угоди. Російські військові разом із технікою продовжують перебувати на території Донбасу, непідконтрольній Україні.

Експерт про ініціативу розпуску Конституційного суду

Франческо Палермо
Франческо Палермо
Професор порівняльного конституційного права університету Верони

Розвиток подій в Україні викликає стурбованість, бо погіршується. Варто зауважити, що сьогодні у багатьох країнах спостерігається помітна тенденція до загострення конфлікту між політичною та судовою гілками влади, за якого перша бере контроль над другою.

Якщо Зеленський підведе, Україна опиниться в депресії

Ганс ван Баален
Ганс ван Баален, Президент європейських лібералів

Україна житиме у непростий період, коли новий президент і старий уряд мають у той чи той спосіб співпрацювати з парламентом, який буде переобрано у жовтні. Для цього потрібна гнучкість заради інтересів України, це може бути нелегко.