США: завдали ракетного удару по Сирії

07 Apr, 2017 | |

США в ніч на п'ятницю завдали ракетного удару по Сирії: 59 крилатих ракет Томагавк було випущено з двух есмінців ВМС США в Середземному морі  в сторону бази урядових ВПС в провінції Хомс. Ракетний удар став відповіддю на передбачувану хімічну атаку в сирійській провінції Ідліб, жертвами якої, за різними даними, стали від 70 до 100 чоловік, в тому числі десятки жінок і дітей.

Держсекретар США Рекс Тіллерсон заявив, що Росія не виконала свої зобов'язання в рамках угоди про ліквідацію хімічної зброї в Сирії 2013 року. З такою заявою глава американського зовнішньополітичного відомства виступив перед журналістами в четвер у маєтку Мар-а-Лаго в штаті Флорида, де президент країни Дональд Трамп приймав голову Китаю Сі Цзіньпіна.

За словами Тіллерсона, російська влада або навмисно брала участь в порушенні цієї угоди, або просто не здатна її виконати. Як зазначив глава Держдепартаменту, Москва повинна була гарантувати, що хімзброї в Сирії більше не буде.

Як підкреслив держсекретар, президент США показав, що він готовий до рішучих заходів у відповідь на "огидні" дії сирійської влади.

У 2013 році між Москвою і Вашингтоном було досягнуто згоди, згідно з яким влада Сирії погодилася передати свою хімічну зброю в розпорядження міжнародного співтовариства для подальшої ліквідації. Домовленість була закріплена резолюцією Ради Безпеки ООН 2118, де вказано що в разі використання хімічної зброї в Сирії буде вжито заходів відповідно до Статуту Всесвітньої організації, який допускає введення санкцій і застосування військової сили.

На цьому тижні віце-президент США Майк Пенс в інтерв'ю Fox News визнав, що угоду про знищення хімічної зброї в Сирії не було виконано. Він звинуватив у зриві домовленостей Росію і сирійське керівництво.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Джихадизм у Казахстані як частина глобальної терористичної мережі

Gordon M. Hahn
Gordon M. Hahn, Старший науковий дослідник з питань Росії та Євразії Центру міжнародних та стратегічних досліджень, м Вашингтон

Gordon M. Hahn, Старший науковий дослідник з питань Росії та Євразії Центру міжнародних та стратегічних досліджень, м Вашингтон Гордон Ган представив аналітичну доповідь на тему: ДЖИХАДИЗМ В КАЗАХСТАНЕ, КАК ЧАСТЬ ГЛОБАЛЬНОЙ ТЕРРОРИСТИЧЕСКОЙ СЕТИ

Українська армія переможе

Марк Хертлін, (Mark Hertling)
Марк Хертлін, (Mark Hertling) генерал-лейтенант, колишній командувач Збройних сил США в Європі

Протягом своєї військової кар’єри я бачив українських військових у різних ситуаціях. Я бачив їх під час участі у миротворчих операціях на Балканах.

Про окремі аспекти питань європейської безпеки

Ivo Daalder
Іво ДААЛДЕР (Ivo Daalder), Постійний представник США при НАТО

Розміщення в Європі елементів системи протиракетної оборони