Туреччина: скасовано результати виборів мера Стамбулу

07 May, 2019 | |

ЦВК Туреччини скасувала результати виборів мера Стамбула, на яких у березні неочікувано переміг представник від опозиції. Повторне голосування заплановано на 23 червня.

"Партія справедливості та розвитку" (АКР) президента Реджепа Таїпа Ердогана оскаржила результати виборів, заявивши, що вони супроводжувалися корупцією та порушеннями.

На виборах у Стамбулі, що пройшли 31 березня, з невеликим відривом переміг кандидати від основної опозиційної Народно-республіканської партії (СНР) Екрем Імамоглу.

Він вже назвав рішення ЦВК про повторне голосування "небезпечним".

Після оголошення про перевибори в Стамбулі почалися акції протесту. В кількох районах міста на вулиці вийшли сотні людей, які вигукують антиурядові лозунги.

Європарламент заявив, що рішення про повторне голосування підірве довіру до демократичних виборів у Туреччині.

Представник "Партії справедливості та розвитку" у ЦВК Реджеп Озел заявив, що підставою для повторного голосування стало те, що деякі посадовці виборчих органів не були держслужбовцями, а деякі протоколи не були підписані.

Але заступник лідера СНР Онурсал Адігюзель заявив, що повторні вибори означають, що в Туреччині заборонено одержувати перемогу над правлячою партією.

"Політична система, яка ігнорує бажання народу і законодавство, - не демократична і нелегітимна. Це просто диктатура", - написав Адігюзель у Twitter.

 

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Путін висуває вимоги, які, як він знає, ніколи не будуть виконані

Норберт Реттген
Норберт Реттген
Голова Комітету Бундестагу зі зовнішньої політики

Путін висуває вимоги до НАТО, які, як він знає, ніколи не будуть виконані. Чому? Він доручив Лаврову пояснити, що Польща, країни Балтії та Україна є «осиротілими територіями», націленими на НАТО. Чому?

США потребують більш активної участі в подіях в Україні

Річард ХААС (Richard Haass)
Річард ХААС (Richard Haass), президент Ради зовнішніх зносин, США (Council on Foreign Relations)

Сполучені Штати з моменту виникнення напруги у Східних регіонах України системно працюють над тим, щоб запровадити проти Росія санкції, оскільки вона відіграє ключову роль у дестабілізації ситуації в регіоні. Поки що важко передбачити, чим може закінчитися конфлікт на Сході України.

Традиційна зброя знову стає головною у конфліктах

Borrell
Жозеп Боррель
Високий представник ЄС

Широкомасштабне вторгнення росії в Україна нагадало державам-членам Європейського Союзу про критичну важливість мати на своєму балансі достатню кількість традиційного озброєння. Зокрема, мова йде про танки, артилерію та снаряди.