Туреччина:перші елементи С-400 прибули на авіабазу біля Анкари

12 Jul, 2019 | |

У заяві Міністерства оборони Туреччини повідомило, що "першу партію техніки" систем протиповітряної оборони С-400 доставлено з Росії на авіабазу Мюртед біля столиці Анкари транспортними літаками.

Загальна сума угоди більш ніж 2 мільярди доларів. Ця угода є першою такою угодою між Росією та та країною членом НАТО. В НАТО також висловили занепокоєння, що Туреччина наближається до сфери впливу Москви.

С-400 («Тріумф», спочатку — С-300ПМ3, індекс УВ ППО — 40Р6, за кодифікацією НАТО — SA-21 Growler, буквально «Буркотун») — російська зенітно-ракетна система великого і середнього радіусу дії, зенітний ракетний комплекс (ЗРК) нового покоління. Створений для ураження всіх сучасних і перспективних засобів повітряно-космічного нападу — літаків-розвідників, літаків стратегічної та тактичної авіації, тактичних, оперативно-тактичних балістичних ракет, балістичних ракет середньої дальності, гіперзвукових цілей, встановлювачів перешкод, літаків радіолокаційного дозору і наведення та інших

Сполучені Штати настійно закликали Туреччину відмовитися від угоди, попереджали країну про те, що вона буде стикатися з економічними санкціями з боку Америки, якщо вона продовжуватиме покупку. Також було повідомлено що Туреччині не буде дозволено брати участь у програмі виробництва високотехнологічних винищувачів F-35.

Туреччина відмовилася піддатись тиску з боку США, наполягаючи на тому, що вибір того, яке оборонне обладнання буде придбано, є питанням національного суверенітету.

"Ми завжди говорили щодо угода про С-400, буде завершена, і процес продовжує прогресувати", - заявив журналістам турецький міністр закордонних справ Мевлут Чавушоглу. "Немає ніяких проблем, і процес продовжуватиметься здоровим шляхом".

США вже припинили підготовку турецьких льотчиків на F-35 і до кінця липня дали Анкарі час вивести свій персонал з США.

Туреччина стверджує, що вона виконала всі свої фінансові зобов'язання щодо програми F-35 і не може бути виключена з проекту.

Туреччина відмовилася повідомити, де вона має намір розгорнути С-400. У турецьких ЗМІ повідомлялося, що знадобитися час до жовтня, щоб система повністю функціонувала.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

США потребують більш активної участі в подіях в Україні

Річард ХААС (Richard Haass)
Річард ХААС (Richard Haass), президент Ради зовнішніх зносин, США (Council on Foreign Relations)

Сполучені Штати з моменту виникнення напруги у Східних регіонах України системно працюють над тим, щоб запровадити проти Росія санкції, оскільки вона відіграє ключову роль у дестабілізації ситуації в регіоні. Поки що важко передбачити, чим може закінчитися конфлікт на Сході України.

Газпром не проводить в Європі антисланцеві кампанії

Карл ШЛІТЕР
Карл ШЛІТЕР, депутат Європейського парламенту від Швеції

Карл ШЛІТЕР (Carl Schlyter), депутат Європейського Парламенту від Швеції, Група «Зелені» \ Європейський вільний альянс», автор Резолюції Європейського Парламенту щодо екологічних наслідків видобутку сланцевого газу.  

Ми повинні подвоїти нашу підтримку для України

Джин Шахін сенатор США від Нью-Гемпширу
Джин Шахін сенатор США від Нью-Гемпширу

Я вважаю, що ця стратегія повинна мати принаймні чотири компоненти: введення більш жорстких санкцій, зміцнення НАТО і наших союзників, демонструючи сильну підтримку для України, і протидія російській пропаганді.