Україні треба реальна фінансова допомога

16 Feb, 2015 | Роберт Кан (Robert Kahn), старший фінансовий аналітик, Рада зовнішніх зносин, США |
Роберт Кан (Robert Kahn)

На фоні драматичних переговорів щодо врегулювання ситуації на Донбасі, результати переговорів між Україною та Міжнародним валютним фондом відійшли на другий план. Однак важливим стало досягнення домовленості про виділення України кредиту МВФ на суму 17,5 млрд. дол. США.

 

Але чи достатньо цих коштів для України?

Програма МВФ у розмірі 17,5 млрд. дол. США, включає 6 млрд. дол. США нового кредиту, який виділятиметься на додаток до вже працюючої програми фінансової допомоги. Отже, когось значного прориву не відбулося. При цьому треба враховувати, що програма розрахована на наступні 4 роки. Отже, схоже, що суми кредиту, який у цьому році надасть МВФ для України, не будуть відрізнятися від попередніх років. Заяви про те, що обсяг підтримки української економіки у розмірі 40 млрд. дол. США розглядаються лише як спроби пере фінансувати вже існуючі програми, і робиться це для того, щоб Україна мала можливість оплачувати раніше отримані кредити.

Очевидно, що у випадку України необхідно вести мову про формування реального пакету фінансової допомоги. Очевидно, що протягом наступних трьох років Україна потребуватиме від 40 до 50 млрд. дол. у формі інвестицій, які, втім, можуть бути залучені лише за кількох умов:

а) припинення військових дій на Сході України із одночасним покрашенням відносин із Росією та

б) втіленням українським Урядом справжніх та швидких і сміливих реформ.

До того ж необхідно розпочати обговорення питання або про відстрочку у погашенні Україною вже отриманих кредитів, або ж навіть і більше: необхідно почати переговори про списання існуючих боргів.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Імпічмент чи енергетична незалежність України

Richard Morningstar
Річард Л. Морнінгстар
Глобальний енергетичнний центр Атлантичної ради

Незважаючи на корупційні проблеми, які історично хвилювали цю націю, потрібно пам’ятати, що незалежно від результатів цього розслідування Україна не створила проблеми.

Про підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

Йоханнес Корнеліс ван Баален
Йоханнес Корнеліс ван Баален, депутат Європарламенту від Нідерландів, політична група «Альянс лібералів та демократів за Європу»

Ми вважаємо, що для України життєво необхідно мати демократичне виборче право, оскільки Угода про асоціацію – це більше, ніж просто вільна торгівля. Вона закладає наші структурні відносини, тому виборче право, яке відповідає європейським стандартам, – життєво важливе.

Чи відходить Україна «на другий план»?

Джеймс Девіс
Джеймс Девіс Професор-міжнародник із Університету Санкт-Галлена

На нещодавній Мюнхенській конференції з безпеки "українське питання" опинилося в "другому ешелоні" проблем - головними темами все ж стали нова політика США за президента Трампа та міжнародний тероризм.