Венесуела: затримки з поставками нафти в Китай і Росію

10 Feb, 2017 | |

Державна компанія Венесуели PDVSA затримала поставки нафти в Китай і Росію на загальну суму $ 750 млн за станом на січень, повідомляє агентство Reuters з посиланням на внутрішні документи компанії.

Поставки повинні здійснюватися за програмою нафту в обмін на кредити.

Сума позик склала $ 55 млрд. При цьому вартість поставок  лише на $ 750 млн. Отримані позики Венесуела планувала направити на фінансування інфраструктурних та соціальних проектів.

Венесуела взяла кредит у Китаю на суму $ 50 млрд в обмін на поставки нафти та інших видів палива. З російської сторони позики Венесуелі видавала "Роснефть", їх обсяг склав $ 5 млрд.

Венесуела заборгувала в цілому 13,2 млн барелів нафти і нафтопродуктів компаніям з Росії і Китаю, вказує Reuters. Перебої з поставками пов'язані з нестачею сховищ, проблемами з логістикою і підготовкою танкерів.

Раніше PDVSA планувала збільшити поставки нафти в Китай в 2017 році на 55%, зокрема за рахунок скорочення експорту в Індію на 15%. У 2016 році країна стала сьомим за величиною постачальником нафти в Китай.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Blake Clayton Старший радник з питань енергетики Ради зовнішніх зносин, м. Нью-Йорк

Blake Clayton
Blake Clayton Старший радник з питань енергетики Ради зовнішніх зносин, м. Нью-Йорк

Продовження погіршення ситуації в Лівії, Єгипті та інших країнах Північної Африки та Близького Сходу суттєво впливають на формування світових цін на енергоносії, у першу чергу - нафти. Я вважаю, що сьогодні США недостатньо працюють над збільшенням стратегічних обсягів нафти.

Традиційна зброя знову стає головною у конфліктах

Borrell
Жозеп Боррель
Високий представник ЄС

Широкомасштабне вторгнення росії в Україна нагадало державам-членам Європейського Союзу про критичну важливість мати на своєму балансі достатню кількість традиційного озброєння. Зокрема, мова йде про танки, артилерію та снаряди.

США потребують більш активної участі в подіях в Україні

Річард ХААС (Richard Haass)
Річард ХААС (Richard Haass), президент Ради зовнішніх зносин, США (Council on Foreign Relations)

Сполучені Штати з моменту виникнення напруги у Східних регіонах України системно працюють над тим, щоб запровадити проти Росія санкції, оскільки вона відіграє ключову роль у дестабілізації ситуації в регіоні. Поки що важко передбачити, чим може закінчитися конфлікт на Сході України.