CША, Венесуела: криза наростає

28 Jan, 2019 | |

США попередили Венесуелу, що будуть рішуче відповідати на будь-які загрози щодо американських дипломатів та лідера опозиції Хуана Гуайдо.

Таку заяву написав у Twitter радник з питань безпеки Джон Болтон. Він додав, що всі залякування будуть розцінюватись як серйозне посягання на верховенство закону.

Це попередження прозвучало через кілька днів після того, як США та понад 20 інших країн визнали Гуайдо тимчасовим президентом.

Вони також звинуватили Ніколаса Мадуро у фальсифікації результатів минулих виборів.

Політична криза у Венесуелі досягла піку, опозиція продовжує докладати зусиль, аби усунути президента.

У неділю головний військовий представник Венесуели в США, полковник Хосе Луіс Сільва пішов від Мадуро та заявив, що визнає Гуайдо президентом. Пізніше Джон Болтон підтвердив у Twitter позицію Вашингтона та застеріг від будь-яких форм залякування.

Що відбувається зараз?

У суботу кілька європейських країн, включаючи Іспанію, Німеччину, Францію та Велику Британію, заявили, що визнають Хуана Гуайдо президентом, якщо вибори не призначать протягом восьми днів.

Однак Ніколас Мадуро відкинув цю заяву, заявивши, що ультиматум повинен бути знятий.

"Венесуела не прив'язана до Європи. Це абсолютне нахабство", - сказав він у неділю CNN Turk.

Мадуро додав, що готовий "до ґрунтовного діалогу" з тими, хто виступає проти його правління, і що він відправив Дональду Трампу багато повідомлень, але президент США "зневажає нас".

Пізніше він з'явився на військових навчаннях в центральному штаті Венесуели Карабобо, де закликав до "об'єднання, дисципліни та згуртованості", щоб подолати те, що він назвав спробою державного перевороту.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Тріумф Зеленського

Tor Bukkvoll
Tor Bukkvoll
старший науковий співробітник Норвезького відділу оборонних досліджень

Звичайно, занадто рано говорити, чи буде вибір Володимира Зеленського президентом для України гарним. Якби Порошенко виграв, ми б очікували продовження частинних реформ, які ми бачили за останні п'ять років. Але Зеленський є абсолютно новим для української політичної сцени.

Газпром вважає сланцевий газ фантомом

Лена Коларска-Бобінська
Лена Коларска-Бобінська, депутат Європарламенту, член групи від Європейської народної партії

Лена Коларска-Бобінська, євродепутат, член групи від Європейської народної партії, про причетність «Газпрому» до антисланцевої кампанії в Європі:

Blake Clayton Старший радник з питань енергетики Ради зовнішніх зносин, м. Нью-Йорк

Blake Clayton
Blake Clayton Старший радник з питань енергетики Ради зовнішніх зносин, м. Нью-Йорк

Продовження погіршення ситуації в Лівії, Єгипті та інших країнах Північної Африки та Близького Сходу суттєво впливають на формування світових цін на енергоносії, у першу чергу - нафти. Я вважаю, що сьогодні США недостатньо працюють над збільшенням стратегічних обсягів нафти.