Китай: затримано працівника британського консульства в Гонконзі

22 Aug, 2019 | |

Працівник британського консульства в Гонконзі отримав 15 днів адміністративного ув'язнення в місті Шеньчжень за порушення закону про громадський порядок, заявив Китай.

На щоденному брифінгу в середу прес-секретар міністерства закордонних справ Ген Шуан заявив, що справа "не є дипломатичним питанням".

За його словами, чоловік порушив положення про "громадський порядок та безпеку", але більше деталей не дав.

Британське міністерство закордонних справ заявило, що "надзвичайно стурбоване" справою співробітника, якого місцеві ЗМІ визначили як Саймон Ченг Ман-Кіт, офіцер з питань торгівлі та інвестицій у відділі консульства Шотландії з міжнародного розвитку.

Він відвідував діловий захід у Шеньчжені 8 серпня, але не повернувся до сусіднього Гонконгу, незважаючи на те що планував це зробити.

Незрозуміло, чи володів чоловік дипломатичним паспортом. Г-н Ген сказав, що він житель Гонконгу, а не громадянин Великобританії.

Порушення громадського порядку та безпеки, як правило, незначні призводять до адміністративних, а не кримінальних покарань.

Максимальне покарання за такі злочини - 15 днів ув'язнення.

Захоплення консульського персоналу будь-якого статусу чи рангу є надзвичайно незвичним. Незважаючи на проголошення Пекіном"золотої епохи" в китайсько-британських зв'язках, відносини загострилися в останні місяці на тлі продемократичних протестів у Гонконзі, колишній британській колонії.

"Щодо низки слів і вчинків британської сторони останнім часом з питань, пов’язаних з Гонконгом, ми неодноразово подавали у Великобританії урочисті скарги", - сказав пан Ген, додавши, що Китай закликає Великобританію "припинити втручатися у справи Гонконгу. "

Старший начальник поліції Гонконгу Конг Вінг-Чен заявив у вівторок, що правоохоронні органи Гонконгу не були повідомлені про цю справу органами материкового Китаю в рамках взаємного сповіщення, встановленого для таких випадків.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Blake Clayton Старший радник з питань енергетики Ради зовнішніх зносин, м. Нью-Йорк

Blake Clayton
Blake Clayton Старший радник з питань енергетики Ради зовнішніх зносин, м. Нью-Йорк

Продовження погіршення ситуації в Лівії, Єгипті та інших країнах Північної Африки та Близького Сходу суттєво впливають на формування світових цін на енергоносії, у першу чергу - нафти. Я вважаю, що сьогодні США недостатньо працюють над збільшенням стратегічних обсягів нафти.

США з імпортера стали експортером газу

Френк Веррастро
Френк Веррастро, Центр стратегічних та міжнародних досліджень, Вашингтон

Френк Веррастро, Центр стратегічних та міжнародних досліджень, Вашингтон

Перемир’я на Донбасі триває, але важко говорити про те, що Росія виконує Мінські угоди.

Стівен ПАЙФЕР
Стівен ПАЙФЕР, колишній Посол США в Україні, старший науковий співробітник Інституту Брукінгса

Не зважаючи на те, що перемир’я на Донбасі триває, важко говорити про те, що Росія виконує Мінські угоди. Російські військові разом із технікою продовжують перебувати на території Донбасу, непідконтрольній Україні.