Країни B9 закликають до створення інтегрованої системи ППО для протидії російській загрозі

19 Sep, 2024 | |
B9

Країни НАТО, що входять до Бухарестської дев'ятки (B9), зібрані у столиці Румунії 18 вересня, закликали до створення "спільної системи протиповітряної оборони" як відповідь на російські "повільні літаючі об'єкти" (безпілотники), які все більше порушують повітряний простір союзників під час атак на Україну.

«Це нова реальність, яку не можна залишити без уваги. Нам потрібна колективна відповідь в рамках НАТО на виклики, пов'язані з сучасною зброєю і технологіями, в тому числі шляхом посилення наших можливостей виявляти, ідентифікувати і, в разі необхідності, вражати низько і повільно літаючі об'єкти", - йдеться у спільній заяві країн B9.

Формат В9 включає дев'ять членів НАТО та ЄС з Центральної та Східної Європи: Румунію, Болгарію, Угорщину, Словаччину, Чехію, Польщу, Литву, Латвію та Естонію.

"Держави B9 глибоко стурбовані неодноразовими вторгненнями російських безпілотників і ракет у повітряний простір НАТО в Польщі, Румунії та Латвії, а також ескалацією напруженості вздовж кордонів НАТО", - заявив міністр оборони Румунії Ангел Тільвар, якого цитує Kyiv Independent під час брифінгу для преси після зустрічі B9 у Бухаресті.

Підписанти В9 закликають до консолідації інтегрованої системи протиповітряної оборони НАТО в регіоні.

«Ми підтримуємо ініціативи з використання усіх наявних можливостей і ресурсів в рамках ЄС і НАТО для посилення європейських сил і засобів протиповітряної і протиракетної оборони. Ми знову наголошуємо на необхідності повного дотримання Росією міжнародного права, включаючи недоторканність повітряного простору НАТО", - йдеться у заяві.

 

Tags: НАТО
ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Якщо Зеленський підведе, Україна опиниться в депресії

Ганс ван Баален
Ганс ван Баален, Президент європейських лібералів

Україна житиме у непростий період, коли новий президент і старий уряд мають у той чи той спосіб співпрацювати з парламентом, який буде переобрано у жовтні. Для цього потрібна гнучкість заради інтересів України, це може бути нелегко.

Українська армія переможе

Марк Хертлін, (Mark Hertling)
Марк Хертлін, (Mark Hertling) генерал-лейтенант, колишній командувач Збройних сил США в Європі

Протягом своєї військової кар’єри я бачив українських військових у різних ситуаціях. Я бачив їх під час участі у миротворчих операціях на Балканах.

Газпром не проводить в Європі антисланцеві кампанії

Карл ШЛІТЕР
Карл ШЛІТЕР, депутат Європейського парламенту від Швеції

Карл ШЛІТЕР (Carl Schlyter), депутат Європейського Парламенту від Швеції, Група «Зелені» \ Європейський вільний альянс», автор Резолюції Європейського Парламенту щодо екологічних наслідків видобутку сланцевого газу.