Македонія: результати референдуму потрібно закріплювати в парламенті

01 Oct, 2018 | |

Більшість тих, хто проголосував на референдумі про перейменування Македонії підтримали відповідну угоду з Грецією і вступ країни в НАТО і ЄС. Тепер це питання буде розглядати парламент, заявив македонський прем'єр Зоран Заєв.
 
«Це серйозний внесок, камінь у фундамент майбутнього нашої Македонії. На референдумі сьогодні проголосували понад 650 тис. громадян. З тих, хто голосував, більше 90% висловилися за і вважають, що Республіка Македонія повинна прийняти договір з Грецією і стати членом НАТО і ЄС », - зазначив глава уряду.

Він додав, що в найближчі тижні спробує зібрати в парламенті більшість у дві третини мандатів для прийняття конституційних змін за договором з Афінами. В іншому випадку країну чекають позачергові парламентські вибори, підкреслив македонський лідер.

Але 650 тис. це лише близько 36,84 % з 1,8 мільйона громадян країни, які мають право голосу. Для визнання референдуму таким що відбувся, в ньому повинні були взяти участь понад 50 відсотків виборців.
 
Єврокомісар з з питань розширення і політики добросусідства ЄС Йоханнес Хан заявив, що референдум показав «широку підтримку» євроатлантичного вибору Македонії, і закликав політичних лідерів поважати це рішення.
 
У свою чергу генсек НАТО Йенс Столтенберг заявив, що альянс вітає результати, які показав референдум. «Двері НАТО відкриті, але все національні процедури повинні бути завершені», - додав він.
 
Нагадаємо, уряд Греції 17 червня підписали з Республікою Македонія договір, який вирішує багаторічну суперечку про її назві і відкриває Скоп'є шлях в НАТО і ЄС. Сторони домовилися про перейменування країни в Республіку Північна Македонія.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

США та Німеччина: триває важкий пошук позиції по Україні

Уільям Дроздяк (William Drozdiak)
Уільям Дроздяк (William Drozdiak), голова Американської Німецької Ради

Уільям Дроздяк (William Drozdiak), голова Американської Німецької Ради

Росіяни не будуть дотримуватися угод

Ельмар Брок
Ельмар Брок, депутат ХДС

Депутат від  ХДС Ельмар Брок не вірить Путіну в питанні трубопроводу по дну  Балтійського моря "Північний потік 2": "Росіяни не будуть дотримуватися своїх домовленостей: якщо буде побудовано " Північний потік 2 ", український транзит закриється.

ЄС готовий до будь-яких сценаріїв

Borell
Жозеп Боррель
Високий Представник ЄС із зовнішньої і безпекової політики

ЄС продовжить нарощувати позиції щодо спроб Росії підірвати структуру безпеки в Європі та відновити сфери впливу, які повністю застаріли. Щодо критики на адресу Берліну стосовно можливості запровадження санкцій проти Росії Ж.Боррель повідомив, що усі члени ЄС є надійними партнерами.