Мінський процес: основні результати останнього засідання

23 Dec, 2016 | |

Мінський процес: основні результати останнього засідання

За підсумками засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську 21 грудня 2016 року, Спеціальний представник Діючого голови ОБСЄ Мартін Сайдік зробив таку заяву від імені Тристоронньої контактної групи:

 

«Ми, члени Тристоронньої контактної групи та представники окремих районів Донецької та Луганської областей, підкреслюємо необхідність забезпечення миру і спокою в зв'язку з майбутніми святами, підтверджуємо свою прихильність до дотримання всеосяжного, стійкого і безумовного режиму припинення вогню, починаючи з 00:00 год. 24 грудня 2016 року (за київським часом).

Ми висловлюємо нашу прихильність виконанню Мінських угод (Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року, Мінського меморандуму від 19 вересня 2014 року і Комплексу заходів із виконання Мінських угод від 12 лютого 2015 року) та ефективному продовженню «Мінського процесу» у наступному році.»

 

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр привітав заяву Тристоронньої контактної групи, в якій сторони вчергове зобов’язалися дотримуватися всеохоплюючого, сталого та тривалого припинення вогню, починаючи з 24 грудня  2016 року, а також підтвердили своє бажання виконувати Мінські домовленості та ефективно продовжувати «мінський процес» у 2017 році:

 

«Я вітаю одностайне повернення до зобов’язань щодо повного дотримання режиму припинення вогню, досягнуте сьогодні на зустрічі Тристоронньої контактної групи в Мінську. Після нещодавньої ескалації боїв поблизу Дебальцевого, а також у зв’язку зі святами, що наближаються, це більш ніж своєчасно, аби усі сторони повернулися до всеохоплюючого припинення вогню уздовж усієї лінії зіткнення.

Повне виконання цього було б важливим кроком для стабілізації безпекової ситуації і прокладанням шляху до мирного вирішення конфлікту. Це необхідно, перш за все, для цивільного населення регіону, яке потерпає від конфлікту.

Подальший прогрес у розведенні сил та засобів, відведені важких озброєнь та безперешкодний доступ СММ ОБСЄ по всій території має стати невідкладним питанням.

Крім того, я закликаю усі сторони звільнити значну кількість осіб, затриманих у зв’язку з конфліктом, до кінця поточного року, починаючи із найбільш незахищених».

Наступне засідання Тристоронньої контактної групи та робочих підгруп заплановане на 16 січня 2017 року.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Забезпечити припинення будівництва Північного потоку 2

Тед Круз
Тед Круз
сенатор США від штату Техас

"Північний потік 2 становить серйозну загрозу національній безпеці США та нашим європейським союзникам", - сказав сенатор Тед Круз. "Закон про захист енергетичної безпеки Європи буде протидіяти експансіонізму Росії, орієнтуючи

Чи відходить Україна «на другий план»?

Джеймс Девіс
Джеймс Девіс Професор-міжнародник із Університету Санкт-Галлена

На нещодавній Мюнхенській конференції з безпеки "українське питання" опинилося в "другому ешелоні" проблем - головними темами все ж стали нова політика США за президента Трампа та міжнародний тероризм.

Конгрес має надати фінансову підтримку Україні

Бен Кардін
Бен Кардін
Сенатор США, Голова Комітету з закордонних справ Сенату

Сенатор Кардін заявив, що у той час, як багато американських сімей в родинному колі святкували День подяки, ук